OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 27. november 2020

Digitalt jagttegn på vej

Først fik vi digitaliseret våbentilladelserne og nu også kørekortet. Om lidt kommer turen til jagttegnet. Miljøstyrelsen er på vej med en app-løsning i starten af det nye år, og DJ deltager i testfasen.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Det var efter lang tids utålmodig venten blandt jægerne at Politiets Administrative Center i sommer kunne meddele, at den digitale våbentilladelse nu endelig var en realitet. Farvel til brevforsendelser og papirlapper i fedtede plastiketuier, goddag til elektroniske wallet-apps på smartphonen.

Forleden kom så turen til danskernes kørekort, og nu kan jægerne altså se frem til en digital udgave af det gode, gamle jagttegn. I øvrigt en løsning, som også har været efterspurgt længe. Men fortvivl ikke! Til de læsere, der ikke kan undvære plastikkortet i tegnebogen, bør vi straks meddele, at ordningen bliver ganske frivillig – i hvert fald i en årrække.

Det meddeler Jens Skovager Østergaard, kontorchef i arter og naturbeskyttelse, Miljøstyrelsen.

Det fleksible jagttegn

- Ideen er født for nogen tid siden, men selve udviklingsarbejdet har stået på i omtrent et år. Vi har gjort det dels for at imødekomme efterspørgslen efter en digital løsning, dels for på sigt at kunne spare nogle udgifter til tryk af plastikkort, forsendelse og så videre. Samtidig er det selvfølgelig en fordel, at et digitalt jagttegn i sagens natur er mere fleksibelt end et fysisk. Vi vil lettere kunne opdatere det, f.eks. i tilfælde af nye beståede prøver, mv, forklarer Jens Skovager Østergaard.

På lidt længere sigt ser han mange muligheder i app-versionen. F.eks. vil det være naturligt at udbygge det med mange af de features, man i dag kun finder under Mit Jagttegn, samt eventuelt også i form af en integration over til politiets digitale løsning. Men altså ikke i første omgang.

- Nu handler det om at få det gjort klar til brug i sin mest simple form. De oplysninger, der fremgår på jagttegnet i dag, vil også være dem, der kommer på appen. Så må tilføjelserne komme på sigt.

Ældre telefoner kan også være med

Testfasen, som har stået på hen over efteråret, viser foreløbig en stabil løsning, som tager højde for de situationer, en jæger risikerer at komme i. Medarbejdere fra Danmarks Jægerforbund har været involveret i forløbet, og har kunnet teste appen under forskellige scenarier. F.eks. behøver man ikke frygte internetdækning, når man er på jagt, for appen kan være offline i dagevis og stadig være i stand til at vise jagttegnet. Hvis jagttegnet af den ene eller anden årsag inddrages, vil dette også fremgå, når man logger på sin app.

Det eneste, man selv skal sørge for, er at sikre rigelig med batteri og en skærm, der ikke er så beskadiget, at man ikke kan se igennem den. Man skal dog også, som i dag, have fotolegitimation på sig, men her kan man dog også anvende det digitale kørekort. Forventningen er, at jagttegnsappen vil være tilgængelig til iPhones og androids i løbet af januar 2021. Selvom det ikke er muligt at tilpasse en app til smartphones i alle aldre, behøver man ikke have det allernyeste grej for at komme med på vognen.

- Min egen telefon er en model fra 2016, og her fungerer appen i hvert fald fint, forsikrer Jens Skovager Østergaard.

Mere konkret er systemkravene for iPhone model 5S eller nyere med softwareversion iOS 9 eller nyere. For Android kræves version 6.0 eller nyere. Vi ser frem til en lidt forsinket julegave!