Offentliggjort den: 28. april 2023

Verdens største råbuk?

En råbuk, nedlagt i England af en dansk jæger, vil muligvis vise sig at være ny verdensrekord. I skrivende stund afventes dommen fra CIC.

Tekst: Rasmus Back Svendsen
Foto: Mads Vendelin Olesen

I 1982 blev verdens største råbuk skudt på Widtsköfle Gods i Sverige. Med en vægt på 970 gram og 246,9 CIC-point er Widtsköfle-bukken stadig den dag i dag den største godkendte råbuk i verden. Flere bukke er kommet tæt på, og nogle har endda overgået den i vægt eller CIC-point. Disse er imidlertid ikke blevet godkendt af CIC-trofæudvalget, da de er blevet anset for at være abnorme og er dermed diskvalificeret fra at være den største råbuk, der nogensinde er blevet skudt.

Nu ser det ud til, at der måske er endnu en udfordrer, der ønsker at detronisere den berømte ”Widtsköfle-buk”.

I starten af juli 2022 begyndte rygterne om, at en meget stor råbuk var blevet skudt i Hampshire i det sydlige England, at cirkulere. Rygterne viste sig at være sande. Den danske jæger Mikkel Vendelin Olesen havde skudt en meget flot råbuk, og det skulle hurtigt vise sig, at det ikke var en hvilken som helst råbuk.

Den kunne være en udfordrer til Widtsköfle-bukken og altså potentielt ny verdensrekord.

Sydengland er ret kendt for at producere råbukke med trofæstørrelser over gennemsnittet og har haft flere bukke, der har matchet eller endda overgået den nuværende verdensrekord, men som CIC har diskvalificeret på grund af abnorme træk i trofæerne. Det er endnu ikke afgjort, om dette også vil være tilfældet for den nye udfordrer. På nuværende tidspunkt er trofæet blevet opmålt flere gange, og ud fra disse uofficielle målinger ser det ud til, at råbukken vil slå den nuværende verdensrekordholder med en ret stor margen. Trofæet skal dog godkendes af CIC-udvalget for at finde ud af, om det rent faktisk er verdens største råbuk.

Det jagtområde, hvor bukken blev skudt, har leveret adskillige råbukke i medaljeklassen i årenes løb, men på denne aften i begyndelsen af juli blev alle tidligere rekorder i området slået.

COVID-19 spillede en rolle

Da COVID-19 begyndte at dominere verden i 2020, var det ikke muligt at rejse, og for Mikkel Olesen betød det, at han ikke kunne besøge sit jagtområde i Sydengland: – Ironisk nok har COVID måske været en medvirkende faktor til, at jeg fik denne enorme buk. Jeg kunne ikke gå på jagt i netop dette område, som jeg normalt ville gøre, på grund af rejserestriktioner, så bukken fik faktisk et par år mere til at vokse sig større og stærkere. Hvis jeg havde mødt ham et år eller endda to år tidligere, ville jeg sandsynligvis have taget ham, og han ville have været en fantastisk guldmedalje, men ikke helt det, som han ville vise sig at være et par år senere.

Selve pyrschen var faktisk ikke særlig svær, husker Mikkel:

- Vi vidste, hvilket område han befandt sig i, og her fik vi øje på en meget flot buk for enden af en mark. I første omgang troede vi ikke, at det var den monsterbuk, som vi var ude efter, da kropsstørrelsen ikke var så imponerende, og at dømme ud fra størrelsen på hans opsats måtte han have en meget stor krop.

Jægerne betragtede bukken fra et levende hegn ganske langt fra dyret:

- Vi ville gå videre for at opspore ”den store”, men efter at have studeret bukken i kikkerten indså vi, at det faktisk var den buk, vi ledte efter.

Udramatisk finale

- Vi pyrschede langs hegnene, og da vi kom tæt nok på, lagde jeg min riffel i skydestokken og slap kuglen. Bukken sprang lige op i luften og præsterede en kort spurt, inden den væltede død om efter ca. 40-50 meter, fortæller Mikkel, som først da han var henne ved bukken, forstod trofæets faktiske størrelse: – Som vi havde set på afstand, var kroppen faktisk ikke så stor, så det var først, da jeg kom helt tæt på, at det virkelig gik op for mig, hvor stor opsatsen faktisk var.

Råbukken afventer stadig den endelige afgørelse af, om den skal betragtes som den nye verdensrekord for europæisk rådyr. Chancerne er gode, da bukken vejer lige knap 1.100 gram, og de uofficielle målinger indikerer et resultat på over 270 CIC-point.

For Mikkel ville rekorden være en bonus, men når det kommer til stykket, er det egentlig ikke så vigtigt:

- Om det er verdens største råbuk eller ej, det må vi vente og se, men for mig bliver det nok den største råbuk, jeg nogensinde kommer til at møde, så lige nu er jeg bare rigtig glad.

Hvis man spekulerer på, om Mikkel er færdig med at jage råbukke efter at have nedlagt denne kæmpe, er svaret klart:

- Jeg glæder mig lige så meget til, at den næste bukkesæson starter, som jeg har gjort hele mit jægerliv. Jeg elsker disse elegante og fantastiske dyr, og for mig er succes ikke kun målt på trofæets størrelse, men i lige så høj grad på de oplevelser og udfordringer, som jagten byder på.

Den lykkelige danske jæger, Mikkel Vendelin Olesen, nedlagde denne råbuk med gigantisk opsats i Sydengland. Vægten er 1.100 gram, og forhåndsopmålingen siger cirka 270 point. Nu venter dommen fra CIC.