Offentliggjort den: 05. september 2023

FM i jægersporting

Lund Flugtskydningscenter i det sønderjyske dannede den 3. september rammen om årets forbundsmesterskab i jægersporting – en disciplin som for alvor sætter flugtskytternes evner med haglbøssen på prøve. Konkurrencen forløb gnidningsfrit, og ambitionen er nu at opskalere stævnet til to dage næste år.

Tekst og Foto: Christian Lang Jensen

Hvis ikke du har stiftet bekendtskab med jægersporting, så går det i al sin enkelthed ud på, at flugtskytten skal ramme et antal duer fra fem forskellige standpladser, som er placeret på en linje. Pointen med de fem standpladser er, at skytten oplever duerne fra forskellige vinkler, når der skiftes standplads.

Duerne kastes fra minimum 6 forskellige kastemaskiner hen over et rektangulært felt, som måler 25 x 40 meter. Standpladserne er lokaliseret midt for det rektangulære felt. Som skytte kan man opleve alle former for duer lige fra kaninduer, som springer hen ad jorden, til miniduer, som sendes afsted med høj hastighed væk fra skytten. Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til en sportingbanes udformning, og det er netop her magien opstår.

Skytterne ved på forhånd ikke, hvad der venter dem, og dermed forudsætter et godt resultat på sportingbanen, at man som skytte er hurtig til at omstille sig under skydningen. Netop det udfordrende element havde arrangørerne af dettes års forbundsmesterskab på bedste vis formået at inkorporere i de fire baner, hvor der hvert sted skulle skydes 25 duer. Dermed skulle årets 148 deltagere skyde til 100 duer hver i den ordinære skydning.

Se stemningsfilmen fra mesterskabet her:

Sol, vind og højt humør

Solen tittede frem fra morgenstunden, hvilket gav skytterne gode betingelser. Dog tog blæsten til i løbet af dagen, hvilket tilførte konkurrencen en ekstra udfordring, når duerne blev ført lidt med af vinden. En af kastemaskinerne drillede desuden nogle gange i løbet af dagen, men arrangørerne var hurtige til at få det løst.

Det var imidlertid ikke noget, som så ud til at påvirke resultaterne, da der dagen igennem blev leveret mange flotte serier. Det medvirkede til den gode stemning, som prægede de mange deltagere. Et stort sønderjysk kagebord med alt fra lagkage til gammeldags æblekage bidrog ligeledes til det høje humør.

Selvom der naturligvis var fuldt fokus under skydningen, blev de hyggelige stunder mellem skydningerne prioriteret højt. Mesterskabet var i høj grad et vidnesbyrd om, at man sagtens kan have det sjovt, selvom man konkurrerer på et seriøst niveau.

Som en sjov afrunding på dagen, skulle der efter præmieoverrækkelsen findes en vinder af det efterhånden famøse trofæ Rudolf. Hvordan man vinder Rudolf, varierer fra år til år, og i år blev trofæet overrakt til den dameskytte, som havde skudt det tredjebedste resultat på bane 2. Vinderen blev Jane Heikendorf, som nu skal have Rudolf stående fremme i stuen til offentligt skue.

Mange flotte serier

Mange af de deltagende skytter var særdeles velskydende, og derfor var der kamp om placeringerne. Hos damerne skød Louise Pedersen fra SSV Flugtskydning 87 af de i alt 100 duer. Det samme gjorde Marie-Louise Achton-Lyng fra Hedehusene Fløng Jagtforening og Janne Poulsen fra Nordvesthimmerlands Jagtforening. Dermed skulle disse tre skytter ud i omskydning for at få fordelt guld, sølv og bronze.

Det endte med, at Janne Poulsen nappede 23 af de 25 duer i omskydningen, og dermed kunne hun kalde sig forbundsmester. Louise Pedersen ramte 21 duer, og dermed fik hun sølvet om halsen. Marie-Louise Achton-Lyng tog sig af bronzen.

Sejren i damekonkurrencen løb Hedensted – St. Dalby med, da Pernille Jensen, Jane Heikendorf og Charlotte Maj Lauritsen tilsammen pulveriserede 244 af de 300 duer. Sølvet gik til Nordvesthimmerlands Jagtforening, mens Hedehusene Fløng Jagtforening endte med bronze.

Hos juniorerne var det ligeledes tæt efter den ordinære skydning. Guldet gik til Tobias Broløs fra D. J. Køge - Herfølge Jagtforening, som skød 93 duer. Sølvet gik til Malte Lorenzen fra Hedehusene Fløng Jagtforening med 92 duer. Bronzen skulle dog findes via omskydning, da Jacob Emil Christoffersen, Mikkel Løcke og Karl Kristian Kristensen alle havde ramt 90 af de 100 duer. Førstnævnte fra Lund Jagtforening trak dog det længste strå, da han skød 24 af de 25 duer i omskydningen.

Holdguldet gik til Lund Jagtforening bestående af Jacob Emil Christoffersen, Andreas Todsen og Kristian Brock. De leverede en samlet serie på 266. Anden- og tredjepladsen tog henholdsvis Præstbro Jagtforening og Skovbo Jagtforening sig af.

Hos seniorerne skød Jens Lagerbon fra Hedehusene Fløng Jagtforening 98 af de 100 duer, og dermed kunne han træde op på podiets øverste plads. Andenpladsen gik til Jørn Pedersen fra Ribe Jagtforening med 96 duer, og tredjepladsen tog endnu en Lagerbon sig af – nemlig Gustav Lagerbon ligeledes fra Hedehusene Fløng Jagtforening. Det krævede dog en omskydning med Steen Hansen.

At Hedehusene Fløng Jagtforening var særdeles dominerende i senior-klassen vidner holdkonkurrencen om, for både guldet og sølvet gik til hold fra foreningen. Der deltog sågar et tredje hold fra foreningen, som blev nummer 11 ud af 31 deltagende hold. Vinderholdet bestod af Jens Lagerbon, Gustav Lagerbon og Jonas Christensen, som tilsammen leverede en serie på 284. Bronzen gik til SSV Flugtskydning.

Mulig opskalering af mesterskabet

Kaster man et blik på deltagerantallet ved dette års forbundsmesterskab i jægersporting, så er der fremgang at spore. Det fik flugtskydningskoordinator i kreds 1, Per Lindegaard, til at sige følgende ord om ambitionerne for næste års mesterskab, da han efter præmieoverrækkelsen satte punktum for årets mesterskab:

- Vi overvejer at indføre de samme rækker i jægersporting, som vi har i jagtskydning, således man til forbundsmesterskabet kan skyde i flere rækker. Mesterskabet skal måske forløbe over nogle dage, så vi kan få en rigtig stor fest ud af det. Det kræver dog, at der er rigtig mange, som tilmelder sig, så det håber jeg, at I vil gå hjem og reklamere lidt for.

På dette tidspunkt nærmede klokken sig seks om aftenen, og det havde været en ganske lang dag for skytterne på trods af, at mesterskabet var forløbet gnidningsfrit. Dermed var incitamentet for at lade stævnet løbe over to dage næste år bestemt til stede.