OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 15. december 2022

Vildtkamera afslørede krybskytte i Vildmosen

I Store Vildmose blev en krybskytte taget på fersk gerning efter at have skudt en då fire timer efter solnedgang i et område, hvor han hverken havde ret til at jage eller færdes.

Tekst: Jan Skriver
Foto: Per Gunder (vildtkamera)

Sidste torsdag, den 8.december klokken 20.30, fik Per Gunder, der er jagtlejer i et hjorterigt område af Store Vildmose, et foto sendt fra sit vildtkamera til sin telefon. Billedet viste en då ligge død i sneen. Otte minutter senere kom nok en melding fra vildtkameraet. Denne gang med en mand, en krybskytte, der kom gående mod dyret.

Per Gunder, der er formand for Gjøl Jagtforening, kørte ud i terrænet, hvor han nær sit vildtkamera opdagede en bil på en skovvej. Lyset i bilen blev slukket, da Per Gunder ankom, og han ringede derfor straks til politiet og anmeldte den illegale jagt. Der gik ikke mere end 13 minutter, så var en hundepatrulje fra Aalborg fremme på stedet og afhørte manden, der viste sig at have adresse i Sakskøbing på Lolland. Den skudte då lå bag i bilen, en Citroën Berlingo, der var kørt fast i det 20 centimeter tykke snelag på skovvejen i Store Vildmose i Vendsyssel.

- Manden var ikke stedkendt i Store Vildmose. Hvis han havde været det, ville han aldrig have kørt ind på vejen, der var dækket af sne, men hvor bunden i det flade terræn er blød. Han vidste dog åbenbart nok til at kende områdets store bestande af både dåvildt og kronvildt. Jeg har længe haft mistanke om krybskytteri i området, og derfor havde jeg sat vildtkameraet op på et sted, hvor jeg af erfaring ved, at der færdes mange dådyr. Jeg har blandt andet set spor efter dyr, der er slæbt ud af området, og jeg har hørt skud på mistænkelige tidspunkter af døgnet, siger Per Gunder, der mener, at krybskytten fra Lolland må have nordjyske kontakter med stort kendskab til dyrebestandene i Store Vildmose.

Uden folk til at lede på sporet af de lokaliteter, hvor der fast står hjortevildt, er det ikke så let en sag at nedlægge hverken dåvildt eller kronvildt i Vildmosen. Jagtforeningsformanden håber, at sagen kommer for retten, så der kan komme ekstra fokus på krybskytteri.

- Jeg tror, at forbudt jagt på hjortevildt er mere udbredt end man skulle tro selv i en tidsalder, hvor ingen lider nød. Meget tyder på, at manden fra Lolland var erfaren i at nedlægge forbudt vildt. For mig at se er sagen klar. Han har overtrådt alle regler omkring jagt, siger Per Gunder, der oplyser, at manden vil blive sigtet for at overtræde jagtloven.

Sagen er overgivet til kriminalteknisk afdeling i Hjørring. Jægerforbundet vil følge op på forløbet, når Nordjyllands Politi får rejst en sigtelse.