OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 28. december 2022

Gennemgå dit revir for mårhund i julen

Tiden mellem jul og nytår udnyttes af mange jægere til at komme en tur på jagt. Mens du er derude, bør du skabe dig overblik over gravene på dit revir. Se efter, om der kan være mårhund i dem, og overvej at bruge din hund mere effektivt i jagten på dem. I hvert fald hvis du bor i Jylland eller på Fyn.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

I denne tid, hvor mårhunden ikke er helt så aktiv på foderpladserne som resten af året, opholder den sig ofte i graven - specielt når vejret byder på regn og kulde. Derfor er budskabet til alle jægere i Jylland, og for den sags skyld også på Fyn, at man skal danne sig et overblik over gravene på sit revir.

Men hvordan ved du, om der er mårhund i graven – og ikke grævling eller ræv? Grævlingen, som jo er fredet og som altid skal have lov til at være i fred, efterlader heldigvis ofte let genkendelige spor i form af den karakteristiske fure foran graven. Da grævlingen – i modsætning til både ræv og mårhund, bringer ”redemateriale” med ned i graven, vil man desuden ofte kunne finde rester af hø, mos og vissent løv ved indgangen. Ræven graver som en hund, så når der er ræv i graven, ses ofte en bred bunke af jord foran graven.

Men når der er mårhund i graven, ses ofte ingen tegn på aktivitet. Graven kan faktisk se forladt ud, selvom den i allerhøjeste grad er beboet. Ofte vil det give resultat at stikke en arm ind i graven og samle en håndfuld materiale derindefra. Finder du hårstrå med sorte spidser, kan det være en indikation på mårhund. Grævlingens hårstrå har hvide spidser, mens rævens typisk er rødlige.

Er du i tvivl om der kan være tale om mårhund anbefaler vi, at du sætter et vildtkamera op, så du kan holde øje med, hvad der sker ved graven. Dette er den eneste måde at blive helt sikker.

Vær opmærksom på din hunds opførsel

Får du mistanke om at der er mårhund i graven, så få fat på en gravgående hund og helst en hund, der har erfaring med mårhunde. Også ved hundens møde med mårhunden over jorden, skal du være OBS på hundens reaktion. Er det første gang, hunden møder en mårhund, kan det være svært at forudse hvad den vil gøre.

Derfor lyder et vigtigt råd fra de erfarne mårhundejægere, at hvis din hund opfører sig anderledes, hvor den f.eks. kortvarigt tager standhals, så er det med at komme ind til hunden, da den måske opgiver en evt. mårhund, der spiller død. En anden vigtig pointe i jagten på mårhund på denne årstid er magen. Nedlægger du én mårhund nu, så er der højest sandsynligt én til i nærheden. Sørg derfor at få gået området grundigt igennem, så magen også kan blive nedlagt.

Dertil kommer naturligvis de kendte metoder med fælder og skydning på baitpladser.

Alt i alt lyder rådet fra jægerforbundet: Brug lidt af juleferie til at få gået terrænet igennem. Knæk og bræk med indsatsen med bekæmpelsen af mårhunden.