OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 03. oktober 2022

Ansigtsløft til den nye digitale våbentilladelse

Med implementeringen af et nyt it-system ved politiet, har våbentilladelsen fået en ansigtsløftning, blandt andet så den er tilpasset digital fremvisning på mobiltelefoner.

Tekst: Nicholai Vigger Knudsen

Hvis du har fået en ny våbentilladelse i 2022, har du sikkert opdaget, at den ser lidt anderledes ud end den plejer. Våbentilladelsen er nu blevet tilpasset den digitale platform, og skiller sig derfor væsentligt ud fra den gamle våbentilladelse. Våbentilladelsen skal stadig medbringes, når våbenet bæres, og skal på forlangende forevises for politiet, sammen med et gyldigt jagttegn og yderligere legitimation, som f.eks. kørekort eller Id-kort. Nu kan du vælge bare at medbringe den digitalt.

Digital Post

Våbentilladelsen kommer som al anden kommunikation fra det offentlige via Digital Post. Som borger har du adgang til din Digital Post fra offentlige myndigheder på følgende fire platforme: borger.dk, Digital Post-appen, e-Boks og mit.dk.

Er du fritaget for digital post?

Du modtager stadig dine våbentilladelser med fysisk post, hvis du er fritaget for digital selvbetjening. Du skal derfor ikke foretage dig noget i den forbindelse.

Brug din digitale tilladelse når du køber ammunition

Hvis du kan forevise din våbentilladelse digitalt, f.eks. via din telefon eller tablet, behøver du ikke at medbringe den printede tilladelse, når du køber ammunition. Det skyldes, at våbenhandleren ikke længere behøver at skrive ammunitionskøb på den fysiske tilladelse.

Scan dine andre tilladelser

Du kan scanne alle dine våbentilladelser ind og bruge dem på præcis samme måde. Det betyder, at du kan nøjes med at forevise dem digitalt, når du f.eks. er på jagt eller skal hente ammunition. Du kan for eksempel scanne dine tilladelser ind og opbevare dem i din e-Boks.

Det er dit ansvar

Ligesom med det digitale kørekort og det digitale jagttegn er muligheden for en digital våbentilladelse blot et supplement til den fysiske våbentilladelse. Det skyldes blandt andet, at reglerne i visse lande kræver, at du medbringer en fysisk tilladelse. Derfor bør du kun betragte det digitale kørekort, jagttegn og våbentilladelse som noget der gælder i Danmark.

Ikke længere journalnumre

Journalnummeret som vi tidligere har været vant til på vores våbentilladelser, er på den nye våbentilladelse ændret til et PV-nummer (står nederst højre hjørne på tilladelsen). En af årsagerne til denne ændring er, at man ud af journalnummeret kunne udlæse visse detaljer, som f.eks. hvilken type tilladelse der var tale om mv. På det nye PV-identitetsnummer kan man ikke umiddelbart udlede hvad tilladelsen omfatter.

Duer ikke til print

Hvis du vil have din nye våbentilladelse i fysisk form, skal du selv printe den, men hvis du bare trykker på print, får du to meget store sider, der hver fylder et helt A4-ark. Du kan med fordel vælge A6-størrelse eller vælge at printeren skal udskrive fire sider på et A4-ark. På den måde passe våbentilladelsen til nemt i de gamle plastikfoderaler.

Et godt tip, er at medbringe en udskrevet tilladelse, der bliver liggende i bilen, f.eks. i handskerummet, mens du har de digitale tilladelser på din telefon, som du formentlig har med dig. På den måde, har du altid en våbentilladelse med, uanset om telefonen løber tør for strøm, eller hvis du ryger i vandet og telefonen drukner.