OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Dansk finaleplads i international fotokonkurrence:
– Jeg prøver at rykke noget inden i beskureren

Den danske jagtfotograf Aske Rif Torbensens smukke og anderledes billede af et flået fasanbryst er udvalgt blandt de fem finalister i amerikansk jagtfotokonkurrence. Afstemningen slutter på søndag!

Tekst: Johannes Bojesen
Foto: Aske Rif Torbensen

Ser man på jægernes opslag på sociale medier, er det tydeligt, at jagtfotos ofte baserer sig på nogle fasttømrede klicheer om, hvordan f.eks. et trofæbillede skal se ud. Med sin årlige jagtfotokonkurrence Diverge - der i år fylder 10 - forsøger det amerikanske jagttøjbrand Sitka at manøvrere uden om det traditionelle og formidle jagten på nye måder.

Konkurrencen er inddelt i fem kategorier, hvor folk, der klikker ind på hjemmesiden kan stemme på ét ud af fem billeder inden for hvert emne. I kategorien LIFE er den danske jagtfotograf Aske Rif Torbensens smukke og anderledes billede af et flået fasanbryst udvalgt blandt de fem finalister. Driften efter at finde nye vinkler på jagt og jægere, flugter godt med hans tilgang, fortæller han:

- Det, som driver mig, er formidlingen af jagten. Både til jægere men i høj grad også til andre dele af samfundet. Folk, der måske ikke har taget stilling til jagten, synes jeg det er vigtigt, at kommunikere til, så de får nogle nuancer på debatten om jagt. Derfor forsøger jeg at komme ud nogle steder, hvor folk ikke er forberedte på at møde jagt. F.eks. i Børsens livsstilsmagasin Pleasure, siger Aske Rif Torbensen og fortsætter:

- Også i formidling til jægere er det vigtigt at præsentere andre bud på, hvordan æstetik og inspiration fra kunst kan være en del af det moderne jagtfotografi. Når jeg tager et billede, prøver jeg at finde en lille ny ting, som kan gøre det anderledes og rykke noget inden i dem, der ser det.

Det shortlistede billede af fasanbrystet er et poetisk bud på, hvordan et madfotografi kan se ud, og som det ofte er tilfældet med fotografi, skyldtes en del af udtrykket ting, der opstod i momentet, og som han ikke var herrer over, fortæller Aske Rif Torbensen:

- Jeg var så heldig, at det begyndte at sne, og de små snekrystaller omkring fasanen lignede pludselig en stjernehimmel. Billedet havde ikke været det samme uden dem!


Se alle finalistbillederne og stem på din favorit (måske danske Aske Rif Torbensen?) frem til søndag ved at klikke her.