OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 11. november 2021

Sverige afskaffer tilladelser til lyddæmpere

Godt nyt til danske jægere i Sverige: Den svenske regering har vedtaget et lovforslag, der betyder, at de, der har våbentilladelse, ikke skal søge om særskilt tilladelse til lyddæmpere. Forslaget forventes at træde i kraft 1. juli 2022.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen
Foto: Thomas Iversen

Ultimo oktober vedtog den svenske regering et lovforslag vedr. lyddæmpere, der betyder, at svensk lovgivning på området kommer til at ligne den danske. I Danmark udstedes der som bekendt ikke længere særskilte tilladelser til lyddæmpere til jagtrifler, eftersom disse nu er ”smeltet sammen” med våbentilladelsen til riflen.

Denne nye lov bør derfor være godt nyt for danskere, som holder af at gå på riffeljagt i Sverige. Tidligere har forskellene på reglerne nemlig medført problemer for de danske jægere, der ikke har kunnet fremvise en særskilt tilladelse til deres lyddæmper.

- Ændringen betyder en reduceret administration for lovlige våbenejere, der ønsker en lyddæmper. Der er grund til ikke længere at sidestille lyddæmpere med skydevåben i våbenloven. Lyddæmpere er ikke en såkaldt vital del, fordi de ikke er nødvendige for våbnets funktion, men kun påvirker dets praktiske anvendelighed, siger den svenske indenrigsminister Mikael Damberg (S) i en pressemeddelelse.

Fremover vil lyddæmpere blive sidestillet med ammunition.

De nye regler vil formentlig betyde, at danske jægere igen kan medbringe lyddæmpere til Sverige uden de store administrative udfordringer som det ofte medfører i dag – hvis ikke man har en særskilt våbentilladelse til sin lyddæmper.

Et flertal i den svenske Rigsdag har tidligere opfordret regeringen til at afskaffe tilladelsespligten til lyddæmpere, men hidtil nu uden succes. Torsdag den 28. oktober kom den svenske indenrigsminister så med dette forslag, som forventes at træde i kraft den 1. juli 2022.

Danmarks Jægerforbund vil naturligvis følge op på hvilke betydninger denne lovændring kan få for de mange tusinde danske jægere, der årligt tager på jagt i Sverige.