OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 27. juli 2021

Racedyst 2021: Debutantens store dag

Traditionen tro blev der denne søndag – den sidste i juli – afholdt racedyst i Jylland, på Sjælland og Fyn. Ved sidstnævnte prøve, der blev afholdt i det fantastiske terræn på Strandager Skydecenter lidt nord for Odense, havde otte racer tilmeldt sig, mens landets total lå på hele 16.

Tekst og Foto: Thomas Lindy Nissen

På trods af at de tunge skyer truede med regn, var vejret med sin behagelige temperatur og friske vind intet mindre end perfekt til en racedyst blandt nogle af landets dygtigste jagthunde og hundeførere. På prøven blev der dystet i apportering af fjer- og hårvildt, ligesom der blev arbejdet på land såvel som i vand. 22 af de 24 tilmeldte hunde på Fyn bestod prøven, ved hvilken Danmarks Jægerforbunds udsendte var til stede med kamera og pen.

16 racer på landsplan

Prøveleder på dagen, Per Knudsen, indledte parolen med at holde et minuts stilhed til minde om Ove Madsen, der gik bort i marts. Han vil blive husket som en stor hunde- og jægersmand. Efter det alvorsfulde øjeblik fulgte opdeling af holdene, der nu fulgte de enkelte banedommere ud til holdenes startlinjerne.

I alt havde 16 racer var tilmeldt til de tre prøver på landsplan. Otte racer stillede hold på Fyn, hvor de kontinentale (korthåret hønsehund, tysk langhår, ruhåret hønsehund, vizsla og – sidste års førstevindere – kleiner münsterländer) var i overtal, mens retrieverne stillede med flat coated og labrador. De engelske racer var i år blot repræsentere ved engelsk setter.

På Sjælland stillede 13 hold med følgende racer: Golden retriever, ruhåret vizsla, weimaraner, labrador retriever, korthåret vizsla, kleiner münsterländer, flat coated retriever, irsk setter, korthåret hønsehund, chesapeake bay retriever, breton, engelsk setter og ruhåret hønsehund, mens der i Jylland var 11 hold til start: Irsk setter, ruhåret hønsehund, labrador retriever, drentsche patrijshond, weimaraner, korthåret hønsehund, gordon setter, tysk langhår, korthåret vizsla, kleiner münsterländer og breton.

Hunde er hunde

På dagen konkurreres om ”prøvens bedste hold” og ”prøvens bedste hund”, og der er præmier til 1. 2. og 3. vinder i begge konkurrencer. Vandapporteringen gik rigtigt godt, og det på trods af at hundene skulle svømme igennem en lille sivbræmme for at komme frem til den udkastede and.

- Vi havde nok regnet med, at en del hunde ville lade sig friste til at afsøge sivbræmmen på vej mod anden, men det er meget få, som er faldet for fristelsen, konstaterede banedommer ved vandapportering, Jes Laulund, efter prøven.

Også på kaninbanen gik det overordnet gnidningsfrit, om end der blev lavet lidt småfejl hist og her. En af de større miserer stod engelsk setter Lammefjorden’s Baloo for, idet hunden til fulde udnyttede racens force for at søge bredt og således ”kom helt ud i hjørnerne”. Afprøvningen endte med, at ekvipagen dumpede som en af dagens få, men i en teknologisk tid hvor alt er sat i system, meget lidt kan gå galt, og stort set alt kan udregnes på forhånd, er det – på trods af den ærgrelse hundefører Henning Klokker måtte bære lige i situation – trods alt befriende, at hunde stadig bare er hunde.

Traditionen tro var det duebanen, som tidsmæssigt rundede feltet af med de sidste afprøvninger. Også her blev der gennemgående leveret flotte resultater i den friske sidevind.

- Når vi snakker racedyst, så er det de ultimativt bedste hunde, der er med og dermed også petitesser, der afgør, hvem der vinder. Det er altid en god prøve at dømme, og i dag gik det rigtigt godt, konstaterede dommer på duebanen, Lars Nielsen efter matchningen.

Debutant på podiet

Individuelt overraskede Kristina Poulsen, der ikke tidligere havde deltaget på en apporteringsprøve, og altså således også var debutant ved en racedyst. I sikker stil førte hun sin to år og fire måneder gamle hanhund, labrador retriever Brown Hunt’s Nemo frem til en placering som 1. vinder. Dette efter en relativt overlegen præstation ved matchingen af de ni hunde, der alle havde scoret max. point på de tre apporteringsbaner.

Sammen med sidste års individuelle 3. vinder Nin’s Mr. Tjano den Anden ført af Torben Aagaard Pedersen og Pinnmoors Perry Chivas ført af Jan Jensen kunne Nemo og Kristina Poulsen ligeledes træder på podiet som 1. vinder i holddysten. 2. vinder for hold blev kleiner münsterländer (sidste års 1. vinder i kategorien), mens holdet med korthåret hønsehund tog titlen som 3. vinder.

Prøven blev afviklet uden egentlig kødannelse, vejret var perfekt, selskabet muntert, stemningen god og hundearbejdet sublimt.

- Det er gået rigtigt godt og hurtigt, ja vi var faktisk færdige før tid, selvom mere end en tredjedel af hundene var til matchning. At kun to hunde dumper på dagen, er også utroligt flot, sagde en meget tilfreds Per Knudsen, efter den succesfulde dyst var vel afviklet.

Se stemningsfotos i billedslideren herunder. Længere nede i teksten kan du se resultaterne fra hele landet.

Vinderne 2021:

Fyn hold:

1. vinder: Labrador retriever
Kristina Poulsen med Brown Hunt’s Nemo
Jan Jensen med Pinnmoors Perry Chivas
Torben Aagaard Pedersen med Nin’s Mr. Tjano den Anden

2. vinder: Kleiner münsterländer
Finn Mortensen med Buster
Lars Thunberg med Daisy
Lars Pedersen med Skårupegnens Carla

3. vinder: Korthåret hønsehund
Allan Ravn Knudsen med Berta
Henrik Thygesen med Fjelstrup’s Juno
Gitte Schmidt Pedersen med Ringo

Fyn individuel:

1. vinder: Kristina Poulsen med labrador retriever Brown Hunt’s Nemo
2. vinder: Finn Mortensen med kleiner münsterländer Buster
3. vinder: Lars Thunberg med kleiner münsterländer Daisy

Jylland hold:

1. vinder: Ruhåret hønsehund
Gerhard Horst med Aslan
Jørgen Bank med Familien Møgelhøj´s Fanni
Jens Christian Dahl med Ravndalens Alba

2. vinder: Weimaraner
Martin Bejlegaar Pedersen med Cody
Karen Sylvest Hansen med Fjosie
Simone Rasmine Pedersen med Hot Shoot's Qonrad

3. vinder: Kleiner münsterländer
Thomas Moltesen Hansen med Luffe
Elissabeth Refslund med Chui
Mona Storgaard med Jagthyttens Hejmaxi

Jylland individuel:

1. vinder: Max Palshøj med labrador retriever Freja
2. vinder: Jon Andersen med labrador retriever Frank In Greenwood
3. vinder: Jens Sørensen med tysk langhår Lea

Sjælland hold:

1. vinder: Labrador retreiver
Anne Lise Drewsen med Maxjan’s Athos
Mogens Olsen med Rico
Mogens Olsen med Hegnsager Ibina

2. vinder: Ruhåret hønsehund
Bo Bauer med Landbolyst’s C. Keyser
Peter Pedersen med Porsemosens Max
Martin M. Jacobsen med Tofi

3. vinder: Korthåret vizsla
Per Stouby med Busvizslans Incredible Inuk
Per Stouby med Michen’s Kenzo
Sofie Skovly med Rønnegaards Simon

Sjælland individuel:

1. vinder: Anne Lise Drewsen med labrador retriever Maxjan’s Anthos
2. vinder: Mogens Olsen med labrador retriever Hegnsager Ibina
3. vinder: Claus Secher med ruhåret vizsla Daniavizslas Gonk