OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 28. maj 2021

Problemer med nye EU-våbenpas

PAC-våben er løbet tør for nye EU-våbenpas, og der har været problemer med den digitale løsning til deklaration af skydevåben. Men bare rolig - det er stadig muligt at tage på jagtrejse i udlandet.

Tekst: Nicholai Vigger Knudsen

De fleste jægere, der rejser til udlandet for at gå på jagt, har allerede et gyldigt EU-våbenpas, og har fået deres skydevåben skrevet i passet. For alle jer, er der ingen ko på isen. Har du derimod endnu ikke fået et våbenpas, så går der nok et stykke tid før du kan få et, da leverandøren ikke kan forsyne PAC med nye, blanke EU-våbenpas før om cirka tre-fire uger.

Har du allerede våbenpasset, men har brug for at få det forlænget, er dette dog stadig muligt. Vær OBS på, at et EU-våbenpas gælder i fem år og at det kun kan forlænges én gang, før der skal ansøges om et nyt. Er dit våbenpas ved at udløbe for første gang, skal du ikke smide det ud, men indsende det til PAC. Se mere på politi.dk.

Skal du blot have skrevet endnu et våben i dit pas, er dette også muligt. Problemet lige nu drejer sig med andre ord primært om de jægere, som skal have et EU-våbenpas for første gang.

Hvad er EU-våbenpasset for en størrelse?

EU-våbenpasset er egentlig ”kun” en slags langtidsholdbar (fem år) videreudvikling af en klassisk told-deklaration, som er udviklet for at reducere bureaukratiet ved rejse med våben på tværs af landegrænser inden for EU. Det betyder derfor, at løbet ikke nødvendigvis er kørt for de af jer, som står og har brug for et EU-våbenpas. For selvom selve passet er i restordre, kan man stadig benytte den gamle, mere bureaukratiske model.

Det gør du ved at ansøge om at føre våben over grænsen på politi.dk. Der kan være tilfælde hvor den manuelle deklaration fortsat kan anvendes - f.eks. hvis du ikke har NEM-ID.

Problemer med digital blanket løst

Efter februar 2021 indførte PAC en ny digital platform, hvor man kan udfylde en deklaration online, for derefter at udskrive den og medbringe den til tolderen. Tanken var at opretholde et alternativ til EU-passet til dem, der ikke kunne vente på at modtage EU-passet med posten. Der har været jægere, som har benyttet sig af denne løsning, men som alligevel er blevet afvist ved tolderne. Begrundelsen var, at tolderne ikke accepterede politiets online-udfyldte blanket.

I løbet af den seneste uge har Danmarks Jægerforbund været i kontakt med politi og toldmyndigheder med henblik på at løse problemet. Der foreligger derfor nu en løsning, hvor tolderne accepterer både den online-udfyldte blanket og den kendte, gamle blanket.


Læs mere om hvordan du rejser uden EU-våbenpas her - denne vejledning gælder også, hvis du rejser med f.eks. lyddæmpere og natkikkerter, som endnu ikke kan optages i EU-våbenpasset.