OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 27. december 2021

Kommende buejæger?

Er du en af dem der går rundt med et ønske om at blive buejæger, så læs lige med her. Der er nemlig kommet nye regler både med hensyn til krav og tidsfrister.

Tekst: Jørgen Haller

Hvis man vil være buejæger, så skal man først have jagttegn. Tidligere var det et krav at man også bestod haglskydeprøven inden man kunne blive buejæger. Sådan er det ikke mere – heldigt, vil nogle sige. Det er nu muligt at gå på jagt med riffel eller bue uden at have bestået haglskydeprøve.

For at blive buejæger skal man stadig på et 1 dags kursus, målrettet buejagt. Kurset blev i sin tid vedtaget, da buejagt stiller anderledes krav til jægeren og man ønskede at klæde de kommende buejægere bedst muligt på til jagten. Kurset består således af en teoretisk del, hvor erfarne buejægere underviser og deler ud af gode råd. Tidligere skulle man være tilmeldt kurserne til nytår og midt i juni. Sådan er det ikke længere. Nu kan man tilmelde sig kurserne helt op til kursusstart – hvis der er plads. Tilmelding til kurserne foregår til de enkelte kursussteder (se nedenfor).

Efter kurset bliver man indberettet og kan således gå op til prøven. Tilmelding til prøven foregår på jagttegn.dk. Prøven består af en teoretisk del med 20 spørgsmål og en praktisk del. Der skal øves og trænes for at bestå begge dele, men det et absolut overkommeligt.

På jagttegn.dk skal aspiranterne huske at

  • Betale for prøven (540,-)
  • Tilmelde sig en prøve senest kl 12, tre dage før prøven
  • Melde afbud senest fire dage før hvis forhindret
  • Tjekke mindst syv dage efter prøven at der er afkrydset gennemført buejagtkursus.

Til prøven skal medbringes fysisk billedlegitimation, indskudt bue og pile der opfylder krav til jagt på råvildt. Prøven må aflægges med fieldpoint. Som instruktør i rigtigt mange år vil jeg anbefale:

  • At man i god tid tager kontakt til en forening med buejagt på programmet. Tag eventuelt fat i den lokale buejagtkoordinator, han kender området og kan helt sikkert hjælpe dig i den rigtige retning. De fleste foreninger har lånebuer der kan trænes med
  • Tager kursus tidsmæssigt tæt på prøven. Prøverne foregår oftest i april/maj og august/september. Du finder prøvesteder og tider på jagttegn.dk
  • Kom ud og træn jævnligt med andre. Du får masser af fif, og det forebygger nogle fejl. I de fleste klubber findes en uddannet instruktør der kan vejlede og hjælpe dig
  • Deltag i de lokale 3D-skydninger. Det giver kanongod træning og nye venner

Husk, at fordi man kan ramme en mælkekapsel hver gang derhjemme, så er det noget helt andet når man er på jagt.
Nedenfor finder du en liste med kursussteder:

Midtsjællands Buejægere
Plantagevej 2
4180 Sorø
Kontakt Bjarne Olsen på bjo@fadb.dk

Sydjysk Buejægerlaug
Gestenvej 13
6600 Vejen
Kontakt Henrik Hedegaard på buejagt@sjbl.dk

Svendborg Buejægere
Skovballevej 125,
5700 Svendborg
Kontakt Morten Stochkendahl, stochkendahl@hotmail.com

Hjallerup Jagtforening
Kærsgård Engvej 15,
9320 Hjallerup
Kontakt Peter Juulsgaard, peterjuulsgaard@hotmail.com

Randers Buejægere
Ørneborgvej 29C,
8960 Randers SØ
Kontakt Poul Østerby pouloesterby@gmail.com

Vestjyske Buejægere
Skyttecenter Ulfborg
Torstedvej 1, 6990 Ulfborg
Kontakt Bjarke Juul, bjarke_juul@hotmail.com

Bornholms Buejægere
Stenløsevej
3770 Allinge
Kontakt Steen Krogsbøll steen.krogsboell@hotmail.com