OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 27. september 2021

Blyfri riffelammo lige så god som blyholdig

Et sammenlignede forsøg fra Aarhus Universitet viser, at blyfri riffelammunition er særdeles velegnet som miljøvenligt alternativ til den blyholdige riffelammunition til jagt på hjortevildt.

Tekst: Miljøstyrelsen

Blyfri riffelammunition er lige så effektiv, sikker og stabil som blyholdig ammunition og egnet til jagt på hjortevildt. Det konkluderer DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet – på baggrund af en sammenlignende afprøvning bestilt af Miljøstyrelsen.

Der er heller ingen væsentlige forskelle i stabilitet og sikkerhed, når man sammenligner blyfri og blyholdig ammunition. Resultatet er dermed lovende i forhold til den udfasning bly i riffelammunition, som skal være gennemført i 2023. Det skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Fem projektiltyper – tre kalibre

Den sammenlignende afprøvning blev gennemført dels i Jægersborg Dyrehave, dels på Kalvebod Fælled. Der blev nedlagt i alt 531 dyr som led i afprøvningen - hovedsageligt dådyr og et mindre antal krondyr og sika.

Fem medarbejderne i de to dyrehaver nedlagde dyrene på pürsch og testede fem projektiltyper fordelt på tre kalibre i en serie med og en serie uden bly.

I forsøget gav kaliber 6,5 x 57 kortere flugtafstand end den tilsvarende blyholdige ammunition. Ved flugtafstand forstår man den distance, dyret løber, fra det bliver ramt, til det falder. Det modsatte viste sig at gælde for kaliber 308 WIN, hvor blyfri ammunition gav længere flugtafstand end blyholdig.

For begge typer ammunition i blyfri såvel som blyholdig version lå flugtafstanden dog inden for de standarder, der er kendt fra andre undersøgelser fra Danmark og andre lande. Derfor konkluderer DCE, at samtlige projektiltyper i forsøget lever op til de gængse krav om effektivitet.


Vi bringer en uddybende artikel om rapportens resultater i et kommende nummer af Jæger.