OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 21. september 2021

Afrikansk svinepest er rykket tættere på Danmark

375 kilometer fra den danske grænse! Fødevarestyrelsen opfordrer bl.a. jægere til at være med til at mindske risikoen for, at afrikansk svinepest rammer Danmark.

Tekst: Pressemeddelelse, Fødevarestyrelsen

Afrikansk svinepest ramte i sommer for første gang en tysk besætning med tamgrise i delstaten Brandenburg. Sygdommen har længe været tilstede i vildsvin i Østeuropa og findes nu bare 375 kilometer fra den danske grænse. Dermed er truslen mod dyrevelfærden blandt danske grise og den danske milliardeksport af grisekød rykket nærmere. Det får nu Fødevarestyrelsen til at rette en appel til alle, der kan risikere at tage den alvorlige husdyrsygdom med til Danmark.

- Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter. Derfor går vi nu ud og minder både jægere, lastbilschauffører og landbruget om de råd og regler, der skal være med til at mindske risikoen for at sygdommen rammer Danmark, forklarer dyrlæge og sektionsleder i Fødevarestyrelsen Signe Balslev i en pressemeddelelse.

Afrikansk svinepest findes i øjeblikket i Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien (Sardinien), Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn enten blandt vildsvin eller i grisebesætninger.

- Derfor er det helt afgørende, at jægerne sørger for at rengøre tøj, fodtøj og jagtudstyr, at chaufførerne sikrer, at lastbilerne bliver ordenligt rengjort, efter de har afleveret dyr i en besætning, og at håndværkere og landbrugsmedarbejdere, som kommer fra udlandet til danske svinefarme - ikke tager animalske fødevarer med til Danmark. Problemet er, at smitten kan gemme sig i både jord under støvlerne, på våben og andet materiel samt i fødevarer som f.eks. spegepølse eller røget kød, siger Signe Balslev.

Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer udarbejdet både informationsmateriale til branchernes medlemmer og sat skilte op på danske rastepladser, der minder alle om ikke at smide animalske fødevarer i naturen eller fodre det til grise. Grunden er, at smitte kan spredes med fødevarerne og derfra rykke ind på danske svinebesætninger. Endvidere er Fødevarestyrelsen nu ude på de sociale medier med opfordringer til alle, der kan risikere at tage sygdommen med til Danmark.