OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 31. januar 2020

Rovfugle blev dræbt
af stærk nervegift

Duehøgen og musvågen, som blev fundet døde ved siden af hinanden i en skov i Sønderjylland i november sidste år, er døde på grund af forgiftning med nervegiften carbofuran. Noget skal ske, mener jægerformand Claus Lind Christensen, som vil kontakte miljøminister Lea Wermelin om sagen.

Tekst: Torsten Lind Søndergaard

- Der render nogle mennesker rundt i vores natur, som er totalt ligeglade med lovgivning og almindelig moral og ordentlig opførsel. Det er dybt beskæmmende, udtaler DJ-formand Claus Lind Christensen som en reaktion på nyheden om, at de to dødfundne rovfugle fra Sønderjylland er dræbt med den stærke nervegift carbofuran.

Fuglene, en duehøg og en musvåge, blev fundet i november sidste år af en borger nær Gallehusskovvej lidt uden for Tønder i Sønderjylland. De to fugle lå med kun en meter imellem sig. Borgeren kontaktede formanden for den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, som derpå sendte fuglene ind til Center for Diagnostik DTU med henblik på at finde dødsårsagen.

Og det er de resultater, som nu er kommet. Dødsårsag: Carbofuran.

Vil tage kontakt til minister

Claus Lind Christensen fordømmer alle, som begår grove faunaforbrydelser, som han ikke mener bliver taget alvorligt nok i lovgivningen.

- Straffene for faunaforbrydelser i Danmark er ret milde. Ofte er der tale om ganske små bøder. Og når straffene ikke er strengere, så skader det ikke kun retssikkerheden hos befolkningen. Det er også et uheldigt signal til politiet om, at de grove faunaforbrydelser ikke er alvorlige forbrydelser, der behøver omfattende efterforskning, siger formanden.

Han vil derfor kontakte miljøminister Lea Wermelin om en drøftelse af, om den danske lovgivning vedrørende faunaforbrydelser er, hvor den skal være, eller om lovgivningen og straframmerne bør have et serviceeftersyn.

- Uanset hvem, som udfører de her forbrydelser, så er det ofte jægerne, som mistænkes for ugerningerne, og det kan vi som lovlydige jægere ikke leve med. Danmarks cirka 170.000 jægere er lovlydige borgere, og det er ikke rimeligt, at de sættes i dårligt lys på grund af nogle få komplette idioter. Derfor skal alle sejl sættes ind for at stoppe de her mennesker, siger formanden for de danske jægere.

Miljøstyrelsen har meldt sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi.
Læs Miljøstyrelsens pressemeddelelse her.

Fakta om carbofuran

Carbofuran har været ulovligt I EU siden 13. december 2008. Stoffet er et insektbekæmpelsesmiddel, som blokerer nervesystemet. Carbofuran (acetylcholinesterase inhibitor) blokerer for de enzymer, der nedbryder signalstofferne i nervesystemet (meget simplificeret). Det betyder, at signalstofferne ikke slippes af cellerne, og man vil opleve vedvarende muskelsammentrækninger/kramper, vomitus og mange flere symptomer.

Et forsøg på rotter har vist, at de første symptomer kom inden for 15 minutter efter indtagelse, og at rotterne døde inden for 2 timer. Men jo højre dosis jo højere dødelighed.

Kilde: Mona Lykke Jacobsen, dyrlæge og formand for Dansk Falkejagt Klub.