OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 25. december 2020

Nyd P1's jæger-dokumentar i juletiden

DR P1 har i dette efterår udsendt en serierække på i alt 5 afsnit med den lidet flatterende titel "En hæslig jæger." Følg med i støvlesporene på store forfattere, der også gik på jagt.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

I fem udsendelser rejser jæger og journalist Knud Brix i støvlesporene på de store forfattere, der også gik på jagt, for at undersøge, hvorfor han holder af drabet. Vi skal møde både Knud Rasmussen, Karen Blixen og hendes far Wilhelm Dinesen, Kaj Munk og Steen Stensen Blicher.

I sin omtale skriver DR, at "Mange jægere vil ikke indrømme tiltrækningen af mørkets natur, men det vil Knud Brix." Deraf den lidet flatterende titel "En hæslig jæger," taget fra andet vers i den gamle folkevise af Johan Ludvig Heiberg (1791-1860), Højt på en gren en krage.

Det kunne naturligvis også tænkes, at mange jægere ikke nødvendigvis tiltrækkes af mørkets natur, som i denne her sammenhæng omtales som kærligheden til drabet. Men at de snarere tiltrækkes af helheden i jagten, hvoraf drabet kun er en mulig kulmination, men ikke en nødvendighed for den perfekte jagtoplevelse.

Men døm selv efter, og lyt med her.

  1. Knud Rasmussen: Knud Brix er taget på sæljagt i det østlige Grønland, han har købt en hytte i en lille bygd, men er det en forloren kolonistdrøm? Undervejs dissekerer han Knud Rasmussens skrift.
  2. Wilhelm Dinesen: Knud Brix drager på trykjagt i Sveriges vilde natur. Den samme natur, som den myteomgærdede eventyrer og forfatter Vilhelm Dinesen var tiltrukket af i sine jagtbreve.
  3. Kaj Munk: Knud Brix har taget sin søn med på pürch, den ensomme jagtform. Jagtens ensomhed, fascismens mørke og martyriet blev bærende kræfter hos Kaj Munk, der ikke var født jæger, men besang jagten i sine bøger.
  4. Karen Blixen: Knud Brix er i Sydafrika for at jage kontinentets grå spøgelse sammen med storvildtjægeren Holger Jensen. Afrika er indbegrebet af selve macho-klichéen, men en enkelt kronikør, skiller sig markant ud - nemlig Karen Blixen.
  5. Steen Stensen Blicher: Knud Brix har siden barnsben forgæves forsøgt at skyde en kronhjort i Danmark. Derfor drager han til Nordjylland for at udleve hjortedrømmen. Samtidig gransker han Steen Steensen Blichers mangefacetteret forhold til jagten på heden.