OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 06. november 2020

Nordjysk indsamling af vilde rovdyr fortsætter

Data om mulig COVID-19 i vilde rovdyr er stadig aktuel. Derfor fortsætter Miljøstyrelsens indsamling af rovdyr, nedlagt på jagt og ved regulering, samt trafikdræbte dyr i tre nordjyske kommuner.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Det har været en begivenhedsrig periode med spredningen af COVID-19 til minkfarme i det meste af Jylland. Uagtet beslutningen om at aflive mink, er det stadig vigtigt at undersøge om der er COVID-19 i vilde rovdyr. Derfor fortsætter Miljøstyrelsen indsamlingen frem til og med den 31. december 2020. Undersøgelsen omfatter alle mink, mårhunde, husmår, ilder og ræve, der nedlægges på jagt eller ved regulering, samt trafikdræbte mink, mårhunde, husmår, ilder, ræve, oddere og grævling i kommunerne Hjørring, Frederikshavn og Læsø.

Stor opbakning - 46 rovdyr undersøgt

Der har allerede været undersøgt 46 rovdyr fra uge 41 og 42 – alle negative. Der modtages mange dyr hver uge, og Miljøstyrelsens specialkonsulent Mariann Chriel takker jægerne for den store opbakning. Alene i den første uge blev der f.eks. modtaget i alt 20 dyr til undersøgelse: 17 ræve, 1 kat, 1 grævling og 1 husmår. Alle rovdyr er testet negativ for COVID-19.

Fugle ved nordjyske minkfarme

Ved nordjyske minkfarme kan der søges dispensation til at indsamle fugle til undersøgelse for COVID-19 i november måned. Dispensation søges ved at kontakte Mariann Chriel på mail med fulde navn, adresse og telefonnummer. Se Mariann Chriels kontaktinfo nederst i denne artikel.

Kun fugle, der falder uden for farmområdet, kan indsendes. Fugle, der falder på farmområdet, kan ikke anvendes. Der kan indsamles op til fem fugle pr. farm.

Vigtigt med korrekt håndtering

Ved håndtering af nedlagte rovdyr skal der bæres handsker. Dyret lægges i en pose ved at krænge posen over det og den lukkes med en knude (”hundelortemetoden”). Hænderne sprittes af efter håndteringen.

Før dyret lægges i fryseren på én af de herunder opremsede adresser, sættes der et mærke på med dato og sted (koordinater eller præcis gadebetegnelse) for nedlæggelsen/fundsted, jægerens navn, telefonnummer og e-mail, så resultatet af undersøgelsen kan fremsendes direkte til jægeren. Mærket sættes fast med en gul strip på posen. Mærker, gule strip og poser er til rådighed ved fryserne.

Rovdyrene kan indleveres hos:

Naturstyrelsen

  • Maskinhuset, Uggerby Skovvej 15, 9800 Hjørring, kontaktperson Tina Kvist Dinesen 2161 8318
  • Maskinhuset, Råbjergvej 73, 9982 Ålbæk, kontaktperson Lars Pedersen 2161 8337
  • Maskinhuset, Plantørensvej 20, 9492 Blokhus, kontaktperson Flemming Henriksen 2161 8313

Falck

  • Falck Aalborg Håndværkervej 27, 9000 Aalborg
  • Falck Hjørringvej 134, 9900 Frederikshavn
  • Skoda forhandler / Redning Danmark Frederikshavnsvej 255, 9800 Hjørring

Se i øvrigt oversigtskort over indleveringer til Falck.

Hvis der er reguleringsjægere, der har overskud til at gøre en ekstra indsats for regulering af vilde mink, er de velkomne til at kontakte Mariann Chriel for hjælp med udstyr. Hun kan kontaktes på tlf. 21 57 70 75, eller på mail machr@mst.dk.