OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 16. december 2020

Hund på jagt skudt med luftpistol - jæger fik bøde

Under en jagt løb en lollandsk jagthund ind i en privat have, hvor den blev skudt med luftpistol. Både jæger og pistolskytte fik bøde, men er det nu også lige efter bogen?

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Forrige weekend fandt en noget besynderlig episode sted nær Sakskøbing, hvor en gruppe jægere var på jagt, lørdag den 5. december. Ifølge en notits i Lolland-Falsters Folketidende løb en af jagthundene ind i en privat have. Kort efter hørte hundes ejer hunden hyle, og da den kom retur, kunne jægerne se, at den var blevet ramt i halsen af hagl fra en luftpistol. Avisen skriver, at hunden siden er blevet undersøgt af en dyrlæge, og den får ikke mén af skuddet.

Episoden blev straks anmeldt til politiet, som senere fandt frem til en 58-årig mand. Han er nu sigtet for at have skudt på hunden med en luftpistol. Sagen slutter dog ikke her, idet hundens ejer også blev sigtet, nemlig efter hundeloven, for at have ladet hunden strejfe. Det koster en bøde på 2.000 kroner.

Ikke omstrejfende i hundelovens forstand

Men kan en hund på jagt overhovedet kategoriseres som en strejfer?

- I min optik er en jagthund, som er på arbejde - altså på jagt - eller en schweisshund eller en politihund ikke omstrejfende i hundelovens forstand, selvom den kortvarigt bevæger sig ind på anden mands grund, mener Niels Henrik Simonsen, konsulent ved Danmarks Jægerforbund.

Niels Henrik Simonsens umiddelbare fornemmelse er, at der normalt er en vis forståelse fra politiets side i den slags sager. Men hundeloven giver ganske rigtigt mulighed for at udskrive en bøde, hvis politiet vurderer, at sagen er alvorlig nok.

- Nu kender jeg ikke den konkrete sag godt nok til at kunne vurdere hvad der præcist er foregået. Der kan sagtens være en forhistorie som vi ikke kender, eller der kan være tale om skærpende omstændigheder fra jægerens side. Det er dog uundgåeligt, at hunde under jagt en gang imellem kommer til at krydse naboskel, og det er jo ikke altid at jægeren kan se hunden. Men man skal selvfølgelig så vidt muligt undgå at ens jagthund kommer over naboskel. Derfor skal man selvfølgelig kalde hunden til sig, hvis det sker, og det er naturligvis helt uacceptabelt, hvis jægeren bevidst sender hunden ind til naboen for at drive vildtet ud, siger Niels Henrik Simonsen.

Hærværk og brud på dyreværnsloven

Omvendt finder han det helt utilstedeligt og ulovligt efter hundeloven at skyde en hund, medmindre den går til angreb på personer eller husdyr:

- Det vil efter min opfattelse også være en overtrædelse af dyreværnsloven at beskyde en hund med en luftpistol. Den, der skyder hunden, kan desuden dømmes for hærværk, fordi han bevidst volder skade på anden mands ejendom, som hunden betragtes for værende ifølge loven.


Det i denne artikel anvendte foto har intet med den konkrete historie at gøre.