OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 29. september 2020

En klog gammel krage

Der kan være gode grund til at kragefugle ofte er vanskelige at jage. De er nemlig ikke så dumme som nogle går og tror.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Vi mennesker har ofte en tendens til at tro at vi er den eneste art, der besidder visse træk, adfærd eller evner, især med hensyn til kognition - altså evnen til decideret tænkning og anvendelse af viden. Det kan ske at vi godtager at f.eks. aber og hvaler også besidder en vis grad af disse egenskaber, men næppe noget så simpelt som fugle.

Eller hvad? Forskning peger nemlig på, at kragefugle kan besidde en selvbevidsthed så stærk, at de ved hvordan de selv ser ud, og at de evner både at fremstille og anvende redskaber. Og store råge-flokke har f.eks. et fælles sprog, der synes mere avanceret end som så.

- Der er lavet undersøgelser, hvor man sætter en prik på dyrs baghoved og så placerer dem mellem to spejle, så dyret kan se prikken i spejlet bag dem. Næsten alle menneskeaber forsøger at fjerne prikken. De har altså en forståelse for, at det er dem selv, de ser i spejlet. Hunde og grise reagerer ikke på prikken. Men det gør kragefugle, siger naturvejleder i Fugleværnsfonden Allan Gudio Nielsen, ifølge en artikel på dr.dk.

Der er med andre ord god grund til ikke at undervurdere den lille, sorte fugl, næste gang du sidder i krageskjul og undrer dig over hvor fuglene bliver af. De har sikkert allerede set dig og tænker:

”Hvor dumme tror han egentlig, vi er …”