OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 13. december 2019

Undgå at tage svinepesten med hjem fra jagtrejsen

Skyder du et vildsvin i udlandet, som viser sig at være smittet med afrikansk svinepest, kan sygdommen overleve i kødet eller sætte sig på dit tøj, fodtøj, udstyr og hænder. Derfor er det vigtigt at følge en række forholdsregler.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Danske jagtturister kan uforvarende komme til at tage afrikansk svinepest eller andre farlige husdyrssygdomme med hjem til Danmark, hvis de ikke passer på. Sker det, kan det få uoverskuelige konsekvenser for den danske svineavl.

Derfor er der regler for, om du må tage kød og jagttrofæer med hjem, alt efter hvor jagten har fundet sted.

Test for virus skal standse smittespredning

Alle nedlagte vildsvin fra områder i EU, hvor der er afrikansk svinepest, skal testes for virus, før kødet frigives til jægeren. Har jagten fundet sted uden for EU, må du slet ikke tage kødet med hjem - hverken fra jagten eller fra et supermarked.

Der er nemlig en risiko for at man kan komme til at tage smitte med hjem fra områder, hvor sygdommen endnu ikke er opdaget. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen til meget stor forsigtighed.

Selv små mængder inficeret blod eller afføring fra vildsvin, f.eks. på en jægers støvler, kan være nok til at smitte danske svin. Virus kan sætte sig på alt fra tøj, fodtøj, udstyr og hænder.

Fem gode råd fra Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen har udarbejdet 5 råd til dig, som skal på jagtrejse, så du indgår at tage afrikansk svinepest eller en anden farlig husdyrsygdom med hjem til Danmark:

  • Vask alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler, inden du tager hjem til Danmark
  • Desinficer redskaber og andet, der har været anvendt til jagt, inden det kommer med i danske husdyrsbesætninger eller på jagt i Danmark
  • Hunde brugt til jagt må ikke komme i kontakt med danske grise eller vildsvin
  • Undlad enhver kontakt til danske husdyr inden for de første 48 timer efter du er kommet til Danmark
  • Vær OBS på reglerne for at tage kød eller jagttrofæer med hjem fra områder med særlige restriktioner

Har du under jagt været i kontakt med vildsvin, anbefaler Danmarks Jægerforbund desuden, at støvler og tøj desinficeres med produktet Virkon-S, og at du efterfølgende pakker det ned i en plasticpose under hjemtransporten. På den måde har du gjort alt, hvad du kunne, for at reducere risikoen for at afrikansk svinepest kommer til Danmark.

Virkon-S forhandles i webshops mange steder - blandt andet i ”Land og fritid” og ved Hatting Agro.

Læs mere fakta om Afrikansk Svinepest.


Kilde: Fødevarestyrelsen