OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Tyrkisk monsterkeiler

Tyrkiet har nogle af verdens største vildsvin, hvilket en dansk jæger erfarede, da han midt i november 2019 besøgte landet og nedlagde fem keilere, hvoraf den ene var et sandt monster.

Tekst og Foto: Thomas Lindy Nissen

Niels Eichen fra Vipperød ved Holbæk er bidt af vildsvinejagt og specielt drivjagt. Selvom han ikke havde tid, kunne han alligevel ikke få sig selv til at takke nej, da Lasse Wagner fra Jagt-Jakt forelagde ham muligheden for at deltage i en tre dages drivjagt arrangeret af Lux Jagtrejser.

Drivjagt i bjerge

- Vi landede i Alanya, hvorefter vi kørte et par timer, for at ende på et fint lille hotel ude i bjergene, begynder Niels og fortæller derefter, at jagten foregik som drivjagt om dagen med mulighed for pyrsch til foderpladser om natten.

- Det var meget omstændeligt, når vi skulle sættes på post, idet bilerne kørte i en lang række rundt på bjergvejene, hvor vi så satte en mand af ad gangen, men endelig var jeg på post og klar. Jeg har aldrig brugt skydestok på drivjagt, men det ville egentlig have været en god ide her, for der var tale om lange skud i relativt åbent terræn, fortæller han.

Niels blev sat på post langt fra naboposter og veje, og stod nu mutters alene langt ude i en stor dal.

- Der gik ikke ret længe, så kom en keiler løbende ca. 180 meter ude. Jeg satte mig og fandt anlæg op af et træ, og da den på et tidspunkt stoppede for at sikrer, nedlagde jeg den … turen var i gang, fortsætter han.

Et monster på vej

Han fortæller, at de så mange vildsvin i drevene, men at de ofte kom i rotter på 30-40 stykker sammen, ja i nogle tilfælde i rotter med mere end 50 vildsvin.
- På jagtens anden dag, er jeg igen placeret alene i en stor dal, da jeg pludselig ser en stor keiler komme ned af bjerget. Jeg står helt stille og bevæger mig først, da den forsvinder bag noget krat. Da den kommer til syne 50 meter under mig, er jeg klar og nedlægger den. Jeg er godt klar over, at den er stor, men jeg har ingen ide om, hvor stor han senere viser sig at være, fortæller han.

Efter drevet kommer et par tyrkiske drivere over til mig. De går begge foran mig ned mod den gråsorte kæmpe, da jeg rammer en sten med min fod. Stenen ruller ned og rammer grisens forben, netop som de skal til at rører ved den. Da de noterer bevægelsen, springer de for livet. Selv om det så ret sjovt ud, kan man vel alligevel godt kalde det en sund reaktion, fortsætter han.

Der var tale om et pragteksemplar, ikke bare kropsmæssigt, men også målt på de pløkker, der stak ud af trynen på dyret. Da de tyrkiske guider opdagede, hvad han havde nedlagt, blev de helt euforiske. Det var et af de største sæt vildsvinetænder, der nogensinde var nedlagt i det område, ja rent faktisk var situationen så ekstraordinær, at de stoppede jagten for at hente en kameramand fra byen.

Den største til dato

- Det eneste, jeg synes der var lidt ærgerligt ved denne jagt, var, at ikke alle vildsvin blev samlet ind, da man ikke bruger grisene til menneskeføde i Tyrkiet, konstaterer Niels.

Den store tyrkiske bestand af vildsvin er dog hård ved de fattige bønders afgrøder og nogle skal skydes væk, så selv om Niels synes, det er ærgerligt og måske ligefrem forkert, kan man vel omvendt også argumentere for, at de efterlades i naturen til ulve, sjakaler, ræve, rovfugle og de mange vilde hunde, der således ikke skal nedlægge andet bytte inden der er spist op.

Den 46-årige tømrermester har gennem livet nedlagt mere end 500 vildsvin. Disse er primært nedlagt på anstand i Sverige og på drivjagt i Polen og Slovakiet. Den hidtil største keiler han inden denne tur havde nedlagt målte 23,8 cm, men da tænderne var taget ud af trynen på den store keiler, kunne man konstatere, at de lange tænder i undermunden målte henholdsvis 29,6 og 30 cm – Niels havde nedlagt et monster!