OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 03. september 2019

Husk dokumentation når du kører med våben i EU

Skal du på jagt nede i Europa, er det ikke nok blot at huske det rødbedefarvede og dit EU-våbenpas. Især tysk politi er begyndt at tjekke alle papirer - ikke mindst dokumentation for våbnets formål på rejsen.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Faktisk er nedenstående slet ikke en nyhed, idet det europæiske våbendirektiv efterhånden har nogle år på bagen. Der er heller ikke tale om stramninger af de regler, som hele tiden har været vedtaget - men der er tale om, at politiet nu er begyndt at tjekke jægerne efter i sømmene.

I hvert fald i Tyskland, hvor myndighederne har bedt Autobahnpolizei (det tyske motorvejspoliti) være ekstra opmærksom på de mange jægere med våben, der hvert år strømmer ned igennem det tyske motorvejsnet, på vej til jagter rundt om i Europa.

Skåret ind til benet betyder det, at du som jæger er nødt til at være helt sikker på, at alle papirer er i orden og ved hånden, før du kører. Ikke mindst handler det om at kunne dokumentere baggrunden for rejsen – eller dokumentationen for våbnets formål på din rejse.

Husk din jagtinvitation – og gerne på tysk

- Når politiet beder om at se dokumentation for våbnets formål på rejsen, kan du f.eks. fremvise en invitation til den konkrete jagt. Det kan også være en indbydelse til en konkurrenceskydning, hvis det er det, du er på vej til. Så vores opfordring er, at du sørger for at printe invitationen eller har den klar på din smartphone, så du hurtigt kan vise den frem, forklarer Nicholai Vigger Knudsen, som er Jægerforbundets våbenkonsulent.

Han anbefaler desuden at man for sin egen skyld sørger for at have invitationen klar på tysk, når man skal ned igennem Tyskland.

- Ikke at det er lovpligtigt, men hvis du vil gøre det hele lettere og hurtigere for dig selv, anbefaler vi, at du har invitationen på tysk eller engelsk, hvis du kører ned gennem Tyskland.

Lad jagttøjet ligge i rejsetasken

I princippet er reglen om dokumentation for våbnets formål gældende i alle EU- og EØS-lande (dermed også i Norge), men pt. er det altså især det tyske politi, der tjekker.

En anden anbefaling i forbindelse med jagt i udlandet er, at man lader være med at iføre sig jagttøj, når man skal ned igennem Europa:

- Lad jagttøjet ligge i rejsetasken, når du kører over grænsen. Det øger bare sandsynligheden for at blive stoppet - ikke at det er noget problem at blive det, når bare du har papirerne i orden - men det er tidskrævende for dig og kan lige så godt undgås, lyder opfordringen fra Nicholai Vigger Knudsen.

Våben konfiskeres og skal hentes lokalt

Skulle du alligevel glemme den nødvendige dokumentation på din vej ned igennem Tyskland, og er du uheldig at blive stoppet, ja, så må du altså vinke et midlertidigt farvel til dine våben. De vil nemlig blive konfiskeret af politiet, og kan først udleveres igen, når både bøden er betalt og papirerne bragt i orden.

- Og våbnene bliver altså ikke udleveret ved grænsen eller sendt til dansk politi. Du må selv af sted til den lokale politistation på det sted, du blev stoppet, og hente dem. Og det er da træls, konstaterer Nicholai Vigger Knudsen.


Læs mere om reglerne for jagt i Tyskland – f.eks. Bekendtgørelse om bl.a. transport af skydevåben i EU.