OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 28. maj 2019

Bukkepral på ”stenbroen”

Med forårssolen blinkende i vinglassene og de nyudsprungne træer viftende i den lune eftermiddagsvind, blev der torsdag den 16. maj hængt otte nyskudte råbukke op foran restaurant Peder Oxe på Gråbrødre Torv i København.

Tekst: Johannes Bojesen. Foto: Johannes Bojesen

Trods en stigende bevidsthed om outdoorliv og mad fra naturens skatkammer er den slags stadig ikke hverdagskost på ”stenbroen”, men de folk, der opholdt sig på pladsen, tog positivt og nysgerrigt imod det overraskende event. For ti eller tyve år siden var der måske nogen, der havde fået Fair Trade-kaffen galt i halsen eller løftet et øjenbryn eller to, men i dag er jagt heldigvis alment accepteret og ”in” - også blandt bymennesker. Selv om der selvfølgelig altid er undtagelser, som den yngre kvinde med ungerne i Christianiacyklen, der på vej over pladsen overrasket udbrød:

- Nej, er det hjorte eller sådan noget, der hænger der? Hvor makabert!

Fjerde år i træk

Det var fjerde år i træk at der blev arrangeret bukkepral mellem de smukke 1700-talshuse på den brostensbelagte plads. Initiativtageren Thomas Tholstrup er, foruden at være jæger, også ejer af restaurant Peder Oxe og en række andre spisesteder i København – herunder flere af ”konkurrenterne” på Gråbrødre Torv. Der var linet op med smagsprøver på vildsvin, råvildt og andre tapasanretninger – ledsaget af vinslottet.dk’s lette og moderne jagtvin fra sydafrikanske Journeys End.

Nyskudte råbukke er et særsyn i det indre København.

Nyskudte råbukke er et særsyn i det indre København.

Årets buk

Højdepunktet var kåringen af årets flotteste buk. Karsten Heiselberg, administrerende direktør i revisionsfirmaet Accountor, og Jakob Mielcke – køkkenchef på restaurant Mielcke & Hurtigkarl, men nok mest kendt for dommertjansen i TV3-programmet Masterchef – var udset til dommere. Begge er ivrige jægere, og Karsten Heiselberg gennemgik alle bukkene og forklarede grundigt og pædagogisk tilhørerne om råvildtet, opsatsudviklingen og om hvordan jagten foregår.

For folk med bare en smule forstand på råvildt og jagt var vinderen ikke den store overraskelse: Den smukke og kraftig seksender fra Kalundborgegnen, var helt i sin egen kategori – i hvert fald trofæmæssigt. Desværre havde den heldige jæger Hans-Henrik Steenfos ikke mulighed for at møde op i København denne eftermiddag, han skulle nemlig på bukkejagt igen samme aften! Noget, der også gjaldt flere af de andre jægere, der havde leveret dyr til paraden.

Dyrets død

De døde bukke blev hædret med smukke og vemodige toner fra trompetist Ole Gerhardts ombyggede jagthorn, og foruden lyden af jagtsignaler og sangmelodier som I Skovens Dybe Stille Ro fik tilskuerne mulighed for et ekstra glas vin og en uformel snak om vildt, gastronomi og jagt.

Efter paraden blev bukkene båret ned i Restaurant Peder Oxes køkken, hvor dagens tema fortsatte med en menu bestående af tatar af sommerbuk, bukkemedaljon af rygfilet med grillede hvide asparges, spyd med hjerte og lever samt frikassé af bov og svampe med nye kartofler. Desserten var dog uden indslag af buk: årstidsrelevante rarbarber med hvid chokoladeparfait.