OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 28. december 2019

Angrebet af vildsvin

Man skal tage sig i agt under jagt på vildsvin. For det er ikke kun en stor, stærk keiler, der kan være livsfarlig, når den er anskudt.

Tekst og Foto: Max Steinar

Jørgen Bryholt fra Christianshede i Midtjylland er fast jagtgæst hos Forstamt Dragun i Nordtyskland. På en jagt i december dukkede en rotte på fem vildsvin op. Parolen på stedet er, at man aldrig skyder til den forreste gris, da det som oftest er den gamle so, så Jørgen Bryholt skød til gris nummer to, der var noget mindre. Han ramte, men grisen løb videre og forsvandt i noget højt græs, mens de andre fire fortsatte ind i skoven.

Der var frokosttid, og jægerne besluttede at lade den anskudte gris sidde imens, for at reducere risikoen ved eftersøgningen. Efter frokost var Jørgen Bryholt og en schweisshundefører, Albrecht Heide, ude at tjekke. Tyskeren spurgte om grisens størrelse, og danskeren svarede, at det nok var en frischling på ca. 40 kg.

Da hundeføreren var på vej ind i det høje græs, angreb ”frischlingen” – som viste sig at være en so på 75-80 kg! Det rasende vildsvin fik Albrecht Heide væltet omkuld, så hans beskyttelseshjelm med visir fløj 10 meter væk, og bed ham dernæst i venstre arm, som han forsøgte at beskytte sit ansigt med!

Det lykkedes Albrecht Heide at affyre sin riffel, men han traf grisen højt i skulderen, hvilket ikke var dræbende, men nu angreb hunden den også, og derfor afbrød grisen sit forehavende og flygtede, med hunden hængende i det ene bagben.
Hunden slap, og da der var et hul på to meter mellem gris og hund, skød Jørgen Bryholt, og dræbte grisen med en hjertekugle.

- Jeg var 100 procent koncentreret, for det var en højspændt situation. Jeg havde helt styr på, hvor Albrecht og hunden var, og glemmer aldrig den oplevelse af fokus, fortæller Jørgen Bryholt.

Albrecht Heide var forslået, øm og chokeret, men ikke skadet i alvorlig grad. Fra top til tå var han iklædt beskyttelsestøj med kevlar forstærkning, hvilket reddede hans arm fra en mere voldsom overlast.