OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 05. august 2019

600 kg eland med
42 punds bue

Den københavnske buejæger Mette Rosgaard har nedlagt Afrikas største antilopeart med en ”sølle” 42 punds compoundbue.

Tekst: Johannes Bojesen. Foto: privatfoto.

De senere år er buejagten blevet en altoverskyggende passion, som Mette Rosgaard fra Søborg bruger rigtig meget tid på. Under en jagtrejse til Sydafrika havde hun held og dygtighed til at nedlægge en 600 kg tung elandtyr med sin Matthews Creed-bue.

Pilen med en 125 grain fastbladet Grimreaper Heads-spids gik lige imellem de første ribben, og tog toppen af hjertet. Buen var sat til 42 pund, hvilket sammen med buetype og træklængde gav en energi på 64 joule. Tyren blev skudt fra skjul på 12 meters afstand.

- Den småløb 25 meter, lagde sig ned og slut var det – hurtigt og effektivt, fortæller Mette.

- Jeg havde nøje studeret de afrikanske dyrs anatomi og var meget opmærksom på at undgå de store knogler. Jeg var tæt på og kunne tydeligt se hvad, der var muskler og hvad der var knogler. Det vigtigste i alle jagtformer er, efter min mening, følgende: Kend dit våben, kend din styrke og respekter din begrænsning - og udøv jagt ud fra det! At skyde f.eks. kronvildt i Danmark kan sagtens lade sig gøre, også med mindre energi end det nu tilladte – men det er fint nok at være på den sikre side.

Mette rammer altså en stor pil igennem eventuelle myter om at kvindelige buejægere ikke kan være med, når det gælder de større dyr. Samt ikke mindst at man behøver svulmende overarme og en 70 eller 90 punds bue for at nedlægge Afrikas største antilope.