OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Første stykke vildt nedlagt med rovfugl

Forleden var det buejægerne, og nu er det falkejægerne: Det første stykke vildt er blevet nedlagt med en jagtfalk, siden det igen blev lovligt af jage med visse rovfugle.

Tekst: Kenneth Sletten Christensen, Danmarks Jægerforbund

I går formiddags var det bare endnu en stubmark på Fyn. Men i dag er det – i hvert fald for jagtinteresserede - et historisk sted: Marken, hvor det første stykke vildt blev nedlagt med en jagtfalk i mere end 50 år.

Den dygtige falkejæger var Rasmus Nielsen, der til daglig arbejder som zoolog i Knuthenborg Safaripark:

- Der har jeg fået lov at jage med falken på min vens jagt. Der er en åben mark, hvor der står tre buske midt på, som er et par meter høje. Der så jeg skaden, og tænkte at med lidt held, så var her alletiders mulighed, og falken havde en reel chance for at nå ned til skaden, inden den nåede i skjul, fortæller Rasmus Nielsen.

Han kørte lidt væk, for at få sin berberfalk, der er en ungfugl fra april sidste år, som er opdrættet hos en falkoner i England, klar. Tilbage på marken, slap han den:

- I takt med at falken steg, blev skaden siddende, fordi den ved, at falken slår flyvende vildt. Jeg gikderfor hen mod busken sammen med min hund. Men da jeg er kommet tættere på skaden, vælger den at lette, og i det øjeblik, den gør det, reagerer falken, dykker mod skaden og griber den. Det så meget let ud for falken. Det skete omkring 100 meter fra mig, og inden jeg nåede derover, var skaden aflivet, fortæller Rasmus Nielsen om øjeblikket han ikke glemmer.

Og kort efter kunne han tage det historiske billede af det første nedlagte stykke vildt i Danmark på jagt med en rovfugl i mindst 50 år.

Det var ikke første gang, den unge falk var med på jagt. Det har den også tidligere prøvet i udlandet. Men det er første gang, at falken – og dens falkoner – har Diana med på jagt og vildt med hjem. Og selvom man kun sjældent hører om ”skadefeber”, var det dog meget nær den følelse, den glade falkoner, Rasmus Nielsen, stod tilbage med:

- Jeg har været med til at arbejde for genindførelsen af falkejagt i mange år i regi af Dansk Falkejagt Klub, hvor jeg sidder i bestyrelsen, og i går var en forløsning uden lige. Jeg har brugt mange timer på at formidle falkejagt og lave forevisninger for publikum, og at man igen kan drive den her traditionsrige jagtform i Danmark, som er flere tusind år gammel, er en helt ubeskrivelig oplevelse. Det kan sammenlignes med at få en rigtig god buk, når man er på bukkejagt.

 

Siden jagtsæsonen gik ind, har Rasmus Nielsen haft et venskabeligt kapløb med en ven fra Nordjylland, om hvem der fik nedlagt det første stykke vildt med falken. En halv time efter at Rasmus Nielsen kunne sende billedet af den nedlagte skade, fik han et tilbage fra vennen med en nedlagt gråand.

Tillykke til begge falkejægerne – og knæk og bræk til alle de andre.