OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

En spansk grand slam

Et næsten tre år langt projekt er til ende for Henrik Nicolajsen. Den 49-årige jæger fra Billund har – som den første dansker – nedlagt hvad man kalder en spansk grand slam inden for ibex. Med andre ord, så er det lykkedes for ham at jage og nedlægge alle fire arter af ibex med bue.

Tekst: Max Steinar
Foto: Privatfoto

Blot én af de fire blev nedlagt fra et såkaldt blind, altså et skjul. De andre tre har han pyrschet sig til i de høje bjergområder.

En tilfældighed startede det hele, for en kammerat spurgte ham i januar 2016, om han ville med på en jagt efter Gredos ibex i Gredos bjergene nord for Madrid. Henrik var på det tidspunkt godt grebet af buejagt, men tog både bue og riffel med til Spanien, for det var nok lidt optimistisk at tro, at han kunne komme tæt nok på de sky dyr til at bruge buen. Men den spanske guide, som selv var buejæger, sagde at riflen skulle Henrik bare lade stå i lejren – for selvfølgelig skulle han jage med buen. Og søreme om ikke det lykkedes for Henrik allerede den første formiddag! Med en pil gennem hjertet på 42 meters afstand.

 

Optændt af succesen fortsatte han direkte til Beceite bjergene efter en Beceite ibex, men det lykkedes dog ikke.

I november 2016 var han helt nede i syd, i Sierra Nevada bjergene, og nedlagde en Sierra Nevada ibex på tredjedagen. Denne fra et blind. Derfra kørte han til Ronda bjergene efter en Ronda ibex, men uden held. Først på sin tredje tur – i november 2017 – lykkedes det.

 

Og så er vi tilbage ved Beceite ibex. Den jagede han atter i april 2018, uden held, og igen i november 2018, hvor det så endelig lykkedes: Han havde opdaget en gruppe af dyr, og det var lykkedes ham at komme højere op, og derfra ud på en afsats, hvor han kunne kigge ned på dyrene. Han udså sig det stærkeste trofæ. Afstanden var i lige linje 35 meter, men på grund af den stejle vinkel beregnede hans avancerede sigte, at han skulle holde på dyret som om det var på 18 meter. Og pilen sad præcis som den skulle.

Nu er alle fire arter hovedmonteret og hænger på Henriks gård som et minde om at det ”håbløst” optimistiske projekt – at jage i nøgne bjerge på et af de mest sky dyr med bue – faldt succesfuldt ud.

 

Efter at Henriks gode ven, buejæger og bueforhandler Niels Baldur, gik ud på internettet med nyheden om sin kammerats præstation, har en spanier meldt sig på banen, og oplyst, at han skam også har skudt alle fire arter med bue. Der er sandsynligvis kun han og danske Henrik, der som de eneste europæere har præsteret det.

Læs i Jæger januar et større portræt om den midtjyske buejægers andre eventyr samt hans fascination af buen som jagtvåben, efter i årrække at have været riffeljæger og riffelskytte på topplan.