OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 06. november 2017

Gastronomisk kulmination på en weekend i jagtens tegn

Årets vildtret 2017: Weekenden var fyldt med opløftende, jagtlige oplevelser for alle tilskuere til Årets Vildtret 2017 på Samsø. De seks finalister i kokkekonkurrencen leverede tilmed gastronomisk innovation i særklasse, og de afrundede en yderst vellykket weekend på fornem vis.

Tekst: Christian Lang Jensen, Danmarks Jægerforbund
Foto: Christian Lang Jensen, Danmarks Jægerforbund

Udgangspunktet for Årets Vildtret 2017 var ganske vist kokkekonkurrencen, hvor seks af Danmarks dygtigste vildtkokke skulle udfordre sig selv og hinanden, men arrangørerne havde i år valgt at udvide arrangementet til at omfatte en lang række aktiviteter centreret omkring jagtens forunderlige verden. Dermed udviklede arrangementet sig til en involverende oplevelse for de mange mennesker, som havde taget færgen til Samsø for at følge Årets Vildtret 2017.

Opvarmning for alle

Lørdagens mange aktiviteter for interesserede i alle aldre udgjorde opvarmningen til søndagens kokkekonkurrence. De mange fremmødte nød i fulde drag de spændende fortællinger og minutiøse instruktioner fra de mange  jægere, hundefolk, skydeinstruktører, kokke, falkonerer og naturvejledere, som alle havde afsat tid til at delagtiggøre børn, unge og ældre i jagtens og naturens univers på Samsø.

Samsø jagtforening tilbød i denne sammenhæng instruktion i lerdueskydning, bueskydning og skydning med elektroniske rifler af yderst kyndige undervisere med stor passion for deres respektive jagtformer. Ydermere stod både schweisshundeførere og hundetrænere klar til at give interesserede en indføring i hundetræning og diverse prøver og konkurrencer.

Det var tilmed muligt at pirre smagsløgene med veltilberedt fasan, som simrede på panden over et lille bål. I denne sammenhæng kunne børn få lov til at prøve kræfter med at klargøre fasanerne til panden. Her bekræftede deres ivrige spørgsmål, at de fandt det meget interessant at få fjer, blod og indmad på fingrene.

For de meget jagtglade tilskuere, var det sågar en mulighed at tage del i en jagt arrangeret af Samsø Jagtforening, hvor både fasaner og harer var i jægernes søgelys. Denne jagt forløb efter planen, og adskillige deltagere fik blod på tanden i forhold til at erhverve sig jagttegn.

Falkecenter Samsø åbnede ligeledes dørene op for spændende oplevelser for nysgerrige. Her blev der berettet om den 4000 år gamle tradition at jage med rovfugle.

For de mere madinteresserede var det muligt at tage del i både et madkursus og en urtetur, hvor Thomas Laursen, som leverer urter til flere af Danmarks fineste restauranter, guidede de tilmeldte. Efterfølgende blev urterne anvendt i tilblivelsen af spændende og inspirerende måltider.

Sidst men ikke mindst blev lørdagens program afrundet med en middag på Flinchs Hotel, som i samarbejde med Samsø Madkulturhus havde kreeret en 3-retters menu, hvor vildtet naturligvis var omdrejningspunktet.

Imponerende gastronomi

Søndagens program var bygget op om kokkekonkurrencen, som blev afholdt ved Samsø Madkulturhus. Faciliteterne nåede her en meget høj standard, og uden for teltet, hvor konkurrencen blev afviklet, var det muligt at købe tilberedt vildtkød af forskellig art, smage på gin lavet på myrer og ikke mindst udføre en æstetisk nøglering i ben.

Disse aktiviteter tiltrak endnu en gang mange børn, unge og ældre med interesse i jagt og natur. Især den indledende vildtparade, som indeholdt skovsneppe, råvildt, hare, fasan, gråand, krikand, edderfugl, sortand, troldand, dobbeltbekkasin og gråkrage var et sandt tilløbsstykke.

Efter vildtparaden blev det dog tid til, at de seks finalister skulle få lov til at udvælge det vildt, de ville tilberede til dommerpanelet. Herefter blev konkurrencen skudt i gang, og efterhånden som konkurrencen skred frem, spidsede stemningen i teltet til.

De mange tilskuere fulgte løbende med i progressionen, hvilket gav konkurrencen et helt særligt nærvær, og de seks kokkes passion for retterne skinnede tydeligt igennem i løbet af dagen. Af denne årsag var det bestemt heller ikke en nem opgave, da dommerne skulle finde frem til dagens tre bedste retter. Længe blev der voteret, før afgørelsen faldt, da aspekter som bæredygtighed, visuel fremtoning, brug af lokale råvarer og naturligvis selve smagsoplevelsen skulle tages med i betragtning.

Tredjepladsen tilfaldt Mathias Sejer Sørensen for en gedigen præstation, hvor dommerne især lagde vægt på den gennemførte brug af meningsfulde grøntsager. Anders Rytter, som er Souschef på Hotel Frederiksminde, løb med andenpladsen for en særdeles veltilberedt hare.

Men dagens bedste præstation leverede Mads Kongsgaard Jensen fra Søllerød Kro, da han i sidste ende løb med sejren for en ret, som ifølge dommernes vurdering levede op til samtlige bedømmelseskriterier.  

Dermed sluttede Årets Vildtret 2017 på fornemmeste vis, og efterfølgende herskede der bestemt ikke tvivl om, at arrangørernes fokus på alle jagtens aspekter fungerede efter hensigten. Alle tilrejsende forlod Samsø adskillige oplevelser rigere.