Rapport om sprængning af låsestol

Opfølgning til artiklen "Tak til skydebrillerne" fra Jæger 9/2016.

Skrevet af: pressemeddelelse, 08. december 2016
Foto af: Leif Abildgaard

I Jæger september var en artikel om en voldsom sprængning af låsestolen på en Sako 75 Finnlight  7 mm Rem Mag. Heldigvis anvendte skytten skydebriller, hvilket formentlig reddede hans syn.

I artiklen blev der nævnt en række serienumre på Sako og Tikka rifler, der burde have været tilbagekaldt – en information, der imidlertid ikke var korrekt.

Den pågældene Sako 75 Finnlight riffel, der er omtalt i artiklen ”Tak til skydebrillerne”, har undergået en gennemgribende undersøgelse ved det uafhængige CIP testinstitut i Finland, The Finland Proof House, der er underlagt det finske indenrigsministerium, for at få kortlagt årsagen til sprængningen, oplyser Nils Juul Larsen, direktør hos Normark Denmark A/S.

The Finland Proof House har konkluderet, at materiale- eller fabrikationsfejl ikke er årsag til sprængningen af låsestolen. Den mest sandsynlige årsag til sprængningen er et voldsomt overtryk i ammunitionen; i riflen var der anvendt genladet ammunition. Rapporten fra The Finland Proof House kan ikke konkludere, hvorvidt der er tale om en genladningsfejl.