OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 01. juli 2016

Landsskue i regn og sol

Fra morgenstunden regnede det over Herning, da Landsskuet 2016 startede i går, torsdag den 30. juni. Men uanset vejr står de mange frivillige fra Kreds 2 klar til at fortælle og formidle om jagt og natur til og med lørdag.

Tekst: Troels Romby Larsen
Foto: Troels Romby Larsen

På alle de frivillige fra kreds 2, der havde været tidligt oppe for at være klar til åbningen af Jægerforbundets stand, gav vejret lidt panderynker. De forsvandt dog hurtigt, da solen tittede frem sammen med et stigende antal gæster. I det store hvid- og rødstribede messetelt var der hurtigt ivrig aktivitet.

Den første udstillingsdag er der traditionelt mange børn – både børnehaver og skolebørn. Deres pædagoger og lærere var ivrige efter at bibringe børnene både oplevelser og læring – og begge dele, var der masser af jagttøjsiklædte mennesker, der gerne ville hjælpe dem med.

Jægere står for biotopforbedringer

Kredsformand Knud Pedersen fortæller:

– Vi kunne slet ikke gennemføre et arrangement som dette uden alle de frivilliges hjælp fra kreds 2. Rigtig mange mennesker har knoklet i ugevis for at gøre det hele klar til deltagelsen her på Landsskuet, så en masse mennesker kan møde jægerne i området og få nogle oplevelser og noget konkret viden om, hvad vi egentlig går og laver i naturen. De fleste mennesker har sikkert en formodning om, at vi bare går på jagt, men når vi får dem i tale og fortæller dem, hvordan vi laver biotopforbedrende tiltag ikke bare til gavn for de jagtbare arter, så lytter de alligevel og udtrykker deres respekt. Sådan en dag som i dag har vi også en enestående mulighed for at møde alle de andre, der ejer og bruger naturen, og her tænker jeg især på landmændene.

Jagtsti også på tysk

Markvildtsrådgivere, jægerrådsformænd, menige jægere og deres børn passede de forskelige aktiviteter. En af de absolut bedst besøgte aktiviteter var jagtstien. Med opdelingen i en børne- og en voksenjagtsti var der noget for hele familien.

Voksenjagtstien var endog udfærdiget også på tysk, så feriegæster fra syd for grænsen kunne deltage. Især børnene gik til opgaven med stor energi, og da opgaverne var så tilpas i sværhedsgrad, så de fleste uden problemer kunne svare på spørgsmålene, blev der ved afleveringen af svarskemaet langet mange små præmier i form af slikposer ud til de glade børn.

Grillet kød gik som varmt brød

I et hjørne af teltet blev der grillet på livet løs. Vildkød blev skåret fra rådyr- og kronvildtkøller, krydret og grillet for straks efter at blive serveret for både børn og voksne, der vistnok alle bad om et ekstra stykke af det lækkert smagende, fedtfattige og sunde kød.

Meget belejligt kunne især voksne, der havde smagt kødet, vende sig 180 grader rundt og tage en lille buket af vildtopskrifter fra en hylde med hjem.

Træk og slip

Udenfor hovedteltet stod Calle Mikkelsen fra Herning sammen med et par andre ivrige buejægere og lokkede forbipasserende til at prøve kræfter med bueskydningsbanen. Der var mange, der gerne ville prøve. Under kyndig vejledning og med påsnøret armbeskytter blev der skudt til både skiver og en råbuk på papir i fuld størrelse.

Bueskydning er i de senere år blevet in, og buejagten har voldsomt tag i jægere, der gerne vil prøve noget, der bringer pulsen og adrenalinen op til nye højder.

Ufarlig laserskydning

Flugtskydning med hagl er naturligvis ikke muligt af sikkerhedsmæssige- og støjmæssige grunde. Men de fem lasergeværer og de dertil indrettede genbrugsduer blev flittigt luftet, da banen efter regnvejret først blev gjort klar.

Den totalt ufarlige aktivitet gjorde stor lykke både blandt børn og voksne. Havde man ikke lyst til at skyde udendørs, var der inde i teltet opstillet en skydebiograf, som også var flittigt besøgt. Kredskasserer og jægerrådsformand i Skive, Jan Rasmussen, som var en af dagens frivillige, stod for den myndige instruktion.

Udvidet program fredag og lørdag

Landsskuet har åbent frem til den 2. juli. I løbet af de næste dage vil der også være hornblæsning og hundeudstilling, hvor man også viser hunde i aktion. Desværre kunne de lokale schweisshundeførere ikke deltage – det må der rådes bod på næste år.

Hver en krone værd

Norberts Ravnsbæk, hovedbestyrelsesmedlem fra kreds 2 udtrykte tydeligt hvor stor betydning DJ’ s deltagelse på Landsskuet har:

– Vi har deltaget i snart mange år, og vi vil fortsat deltage med vores stand for jagtsagens skyld. Her møder vi både dem, der ved en masse om jagt, og dem der ikke ved så meget. I forhold til den sidste gruppe har vi et ansvar for at fortælle om, hvem vi er, og hvad vi står for. Vi har i kredsen et budget til det her på 25-30.000 kr., og hver eneste krone er givet godt ud.