Frivillig på Food Festivalen
Det er sommer, det er sol, og det er lørdag den 6. september 2025. Kreds 3 har i den grad været i arbejdstøjet i månedsvis forud for Food Festivalens åbning dagen før. Ved middagstid er der tykt af mennesker ikke mindst børnefamilier, og der er virkelig også noget for enhver smag – rent bogstaveligt.
Ved Danmarks Jægerforbunds stand, praktisk etableret og styret af Aarhus Jægerråd og Kreds 3, står allerede - i lighed med sidste år - en af festivalens længste køer. En stor gruppe frivillige er i fuld gang med at trække skindet af hjortevildt, forlægge, udbene, hakke, stege og lave tilbehør til foruden lange smagsprøver over disken. Der er lokale jægere, ledsagere, en professionel slagter, kokke fra restaurant Hærværk i Aarhus, og hele seks medlemmer af Jydsk Akademisk Jagtforening (JAJ). Tilsammen udgør de en smurt maskine, der kan og skal holde gang i både formidling og gryder hele dagen.
Hannah – en dedikeret frivillig
Hannah Jerg fra JAJ har været tilknyttet planlægningsgruppen, og hende har vi fået til at fortælle om, hvorfor hun gladelig bruger tid og kræfter på Food Festivalen:
- Egentlig var det Ole Madsen (formand for Aarhus Jægerråd og projektansvarlig for standen ved Food Festivalen), der kontaktede mig. Jeg sad i forvejen som bestyrelsesmedlem i JAJ og havde i halvandet år arbejdet med arrangementer som ansvarsområde og med i det hele taget at få noget til at ske blandt os unge.
- Jeg har i mange år beskæftiget mig med god mad, blandt andet har jeg serveret på Michelinrestauranter i Aarhus og omegn, så det var egentlig også den baggrund, der inspirerede mig til at være en del af Food Festivel. Vi er i JAJ gode til at ”lave larm” i vores forening, og det var nok der, Ole så ”potentialet” i mig, fortæller den 23-årige civilingeniørstuderende, der netop har afsluttet sin bacheloruddannelse om byggeri.
-Allerede sidste år var jeg med på festivalen, og her gav Torben Schulz Jensen (HB-medlem i kreds 3) mig til opgave at trække skindet af et stykke kronvildt.
Samarbejde med restaurant
Hannah fortæller videre, at hendes officielle arbejdsopgave i 2025 generelt har været at kommunikere i samarbejde med hendes medjægere fra JAJ, Nikolaj og Hjalte. Hun peger dog også på samarbejdet med restaurant Hærvæk, hvor kokkene Esben og Rune har været stærkt involveret i at sammensætte menuen til festivalens gæster, ligesom de har bidraget til samarbejdet med andre festivalleverandører af saucer, krydderier og andet. Hannah fortæller også, at den store overskrift i hendes studie har været bæredygtighed, og det begreb, synes hun, i den grad er aktuelt også i forhold til maden på festivalen.
Sammen om den gode, bæredygtige mad
Formidlingsarbejdet har hun også kørt i et tæt samarbejde med jægerforbundets sekretariat, hvor Hannah under festivalen styrer jægerforbundets instagramprofil og dagligt logger nyt om åbningstider, hvad der serveres og i det hele taget, hvad man kan glæde sig til, hvis man besøger standen.
- Jeg synes, det er vigtigt at bemærke, at vi her på standen mødes unge og gamle folk fra alle dele i samfundet. Vi går alle mulige veje i vores hverdag, men her på festivalen mødes vi og dyrker vores passion for jagt og ikke mindst den gode vildtmad. Vi unge fra JAJ føler os virkelig velkomne og bliver trukket ind i alt – intet mindre!
Hannah slutter det lille interview af med at pointere, at det for hende og de andre unge fra JAJ har været vigtigt at få bæredygtighedsdagsordenen ind over sammen med ”den vilde hverdag.” Hun synes i den grad at det ligger i forlængelse af Danmarks Jægerforbunds prioriteringer, som det også ved selvsyn kan konstateres i vægtlægningen af vildtretter i blandt andet Jæger.
Formidling er vigtig
- Heldigvis er den historie, vi fortæller her, ikke kontroversiel; det er allerede noget, vi taler om, og det gør mig også glad, at der er flere og flere kvinder, der går på jagt, flere og flere helt unge der tager jagttegn. Vildt på menuen er ikke mere en sjældenhed i mange hjem, vi tænker i bæredygtighed – det er alt sammen pointer, vi kender og støtter op om. Dermed er der ikke noget originalt i det, jeg siger. Men det er rart at vide, at vi ”bare” skal blive bedre til at formidle det til hr og fru Danmark, og det er jo netop også det, vi alle sammen gør her på Food Festivalen.
Som en af de velspillende jagthornsblæsere udtrykte det på dagen:
- Der findes ikke noget bedre udstillingsvindue for jagten og jægerne i Danmark end Food Festivalen.