Offentliggjort den: 19. januar 2024

Jæger afvist af flyselskab

En forkert anmeldt riffelkuffert betød afvisning i lufthavnen og en jagttur til USA, der gik i vasken. Nu står jægeren tilbage med en masse spørgsmål og forvirrende svar fra luftselskabet, AIR France KLM.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen
Foto: Privatfoto

Det gik ikke ligefrem som planlagt, da Svend-Allan Sørensen tilbage i oktober 2023 troppede op i Kastrup lufthavn. Han skulle ellers være fløjet til Minneapolis, USA, for derovre at jage whitetail i en uges tid. Alt papirarbejde var klar: Amerikansk jagtlicens, våbenpas, tilladelse til at have riflen i transit gennem Holland og tilladelse til at få den ind i USA. Det var alt sammen gået glat, bortset fra at han ikke kunne få sin lyddæmper med i i transit. Men det er slet ikke den, historien handler om. Den handler nemlig om Svend-Allan Sørensens riffelkuffert:

- Idet min nyindkøbte Plano hardcase er større end det tilladte, kunne jeg læse, at den skulle sær-anmeldes på forhånd. Det gjorde jeg og fik grønt lys helt tilbage i august. Et par uger før afrejse ringede jeg sågar til flyselskabet (AIR France KLM, red.) og dobbelttjekkede, om der var styr på det. Og det var der, lød svaret.

Firearms- eller odd size-tag

Så den spændte jæger mødte op i Kastrup på afrejsedagen og gik i gang med at printe bagagetags og få boardingpas ved Check-in og bagage drop. Først kunne man ikke finde de orange firearms-tags, så man satte såkaldte odd size-tags på kufferten i stedet. Efter lidt tid fandt personalet ved skranken dog ud af, at man havde anmeldt jægerens kuffert som odd size, og at det var en fejl.

- Desværre kunne man åbenbart ikke sådan lige ændre på det, så man afviste mig og tog tags’ne af min indtjekkede bagage og hard case. Man foreslog så, at jeg kunne sende riflen med cargo eller aflyse og tage hjem. Der var ingen hjælp at hente, og det med at sende med cargo er mig bekendt ulovligt, fortæller Svend-Allan Sørensen, som derfor ikke havde andre muligheder end at aflyse sin tur.

Kompensation, men ingen kompensation

Senere efterrationaliserer den skuffede jæger situationen:

- Der er sikkert alt muligt jeg kunne have gjort. Bedt om at tale med en overordnet, have ringet på hos politiet ude ved Terminal 3 eller noget. Der er så meget, man kommer i tanke om, man kunne have gjort ud over at sige ’Nå, ja og amen’.

Eller var der? I hvert fald fyldes Svend-Allan Sørensen efterfølgende med tvivl. Da han beder om at få pengene for billetten retur, er han faktisk i tvivl om det overhovedet er muligt, selvom fejlen i forbindelse med anmeldelsen af kufferten for ham at se ligger hos flyselskabet og ikke ham.

Over en måned senere, da der kommer svar fra AIR France KLM, bliver han ikke specielt klogere. Af mailen fremgår nemlig følgende beslutning:

"Our records show that you were not allowed to travel in flights KL1126, and KL6059 from Copenhagen to Minneapolis on 26 October 2023, because you did not comply with Article 9 of the General Conditions of Carriage. Therefore, you are not entitled to the compensation set by the EC Regulation 261/2004."

Ergo nul kompensation med henvisning til selskabets Artikel 9, som omhandler afvisning eller begrænsning af transport. Som man kan læse i linket, er artiklen dog formuleret så vidt og bredt, at den stort set kan dække hvad som helst.

Og ikke nok med det, pointerer Svend-Allan Sørensen:

- Fakta er at man kan læse på lufthavnens hjemmeside, at våben oftest transporteres som odd size, at min Plano kuffert netop ER odd size, og at man afviste mig af den grund. Fakta er også at jeg stod med samtlige tilladelser iht. transit, ind og ud af USA, mv., og altså havde styr på mit. Det er svært for mig at forstå, at man ude i lufthavnen ikke kunne lave om på indtjekningen, da det øjensynligt var en fejl begået af en KLM-ansat, der gjorde, at jeg blev afvist, måtte tage hjem med min riffel og ende med at aflyse hele turen.

En anden, men ikke uvæsentlig detalje, som ikke giver mening, er, at selskabet i sin skrivelse på én gang meddeler jægeren, at han ikke har ret til kompensation - og at de i følgende linje skriver dette:

"Having checked our records, we would like to confirm that the refund of the ticket has been initiated. The applicable refund of the tickets will be credited to the original form of payment (Credit Card) used to purchase the tickets (...)."

Således ender historien med, at jægeren ganske vist får refunderet pengene for den aflyste rejse - men han aner stadig ikke hvad han har gjort forkert, og hvordan det kan undgås en anden gang. Nu er planen at forsøge sig med amerikanske whitetails igen til næste efterår. Men via et andet luftfartsselskab.

Danmarks Jægerforbund har sendt nærværende artikel til KLM’s presseservice med tilbud om at kommentere på historien. KLM har dog ikke besvaret vores henvendelse.