Offentliggjort den: 15. juni 2023

Ny udstilling med danske jagtmotiver: Det bliver vildt!

Stor udstilling med de bedste danske jagtmotiver åbner på Ribe Kunstmuseum denne weekend. Det kommer til at handle om jagtens fortsat store betydning i vores samfund, og det bliver et overflødighedshorn af kunst, udstoppede dyr, jagtudstyr og jagt-relaterede aktiviteter for store og små.

Tekst: Pressemeddelelse, Ribe Kunstmuseum
Foto: Ole Akhøj

Det er jagtens kulturelle og ikke mindst sociale betydning, som Ribe Kunstmuseum sætter fokus på med udstillingen: 'Vildt nok. Jagt i dansk kunst'. Her vises over 60 gamle og nye kunstværker, og kunsten suppleres af udstoppede dyr, opsatser og interviews med jægere, der fortæller om deres passion for jagt.

Det er ifølge museet meget relevant at zoome ind på jagt i 2023. Over 220.000 danskere går hvert år på jagt – flere end der f.eks. går til svømning eller håndbold. Jagt er altså en aktivitet, der samler rigtigt mange danskere. Det er ikke noget nyt, og jagtens store kulturelle betydning i Danmark kan derfor også spores i den danske billedkunst. For kunstnere som Martinus Rørbye, P.S. Krøyer og Svend-Allan Sørensen har på tværs af tid dyrket jagt som motiv: Fra de store herskabsjagter til jægeren alene i skoven med sin hund.

Jagt handler om at være sammen

Udstillingen præsenterer jagtmotiver med forskellige fortællinger om kunst, natursyn, dyr og fællesskab. Det fortæller museumsdirektør Anne-Mette Villumsen, Ribe Kunstmuseum:

- Med udstillingen ønsker vi at folde ud, hvordan jagten gennem de seneste 200 år er blevet behandlet af kunstnere på mange forskellige måder og i forskellige materialer, siger hun.

Udstillingen vil belyse skiftende tiders forhold til natur og naturlighed, dyrevelfærd, biodiversitet og bæredygtighed, og ikke mindst også de sociale og kulturelle fællesskaber, der traditionelt har knyttet sig til jagten. Dem vil museet også gerne præsentere for publikum, og derfor spiller aktive jægere samt natur- og vildtforvaltere også en central rolle i udstillingen og de mange aktiviteter, der finder sted i løbet af udstillingen. Formålet er at skabe nye diskussioner om jagt og natur i vores tid og fælles oplevelser for gæsterne.

Det største event, en familiefestival med jagt-tema i museumshaven, finder sted i weekenden 26.-27. august 2023. Alle aktiviteter kan ses på www.ribekunstmuseum.dk.


Udstillingen 'Vildt nok. Jagtmotiver i dansk kunst' kan ses i Ribe indtil 10. september 2023, hvorefter den vises på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland, så på Faaborg Museum og slutteligt på Skovgaard Museet i Viborg.