OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 16. marts 2023

Jagtaften i kollektivet

Herregården Svanholm i Hornsherred er Danmarks største kollektiv med fællesøkonomi, og sådan har det været siden 1978. Gennem mange år har beboerne nydt godt af et forbilledligt samarbejde med den lokale jagtforening.

Tekst og Foto: Johannes Bojesen

Ferslev-Vellerup jagtforening har et årelangt venskab med det økologiske storkollektiv på Svanholm Gods. Jagtforeningens medlemmer deltager i fællesjagter og ræveregulering på godset, og som afslutning på hver jagtsæson holdes der en vildtmiddag i kollektivets spisesal.

Fælles tilberedning

Jægerne medbringer deres eget vildt og tilbereder det sammen i storkøkkenet, hvor Svanholm stiller økologiske grøntsager af egen avl til rådighed, lige som at fløde og smør fra godsets 80 jerseymalkekøer bruges i vildtretterne. Middagen foregår altid på en onsdag, hvor jagtforeningen har køkkenet og de fine rammer for sig selv. Onsdag er nemlig den eneste af ugens dage, hvor kollektivets over 100 beboere ikke har fællesspisning i spisesalen, der er indrettet i en tidligere kostald.

Gensidige relationer

Jes Brandt fra Svanholm er primus motor i køkkenet og idemand bag den årlige vildtmiddag. Han er selv jæger og var med til at starte kollektivet på Svanholm tilbage i 1978. Samarbejdet med den lokal jagtforening – der i høj grad er hans projekt – har gennem årene bidraget til det gode forhold mellem kollektivet og lokalsamfundet på Hornsherred.

Hygge i køkkenet

Selv om der er fuld fokus på fremstilling af vildtmiddagen, består en stor del af arrangementets charme i den fælles tilberedning af maden. Mens der steges og brases i de store gryder og pander, går snakken og både kokke og køkkenskrivere hygger sig og tager måske en smagsprøve på drikkevarerne. Ved årets middag var der stemningsfulde toner fra både jagthorn og trompet før en lækker jordskoksuppe baseret på fyldig fasanfond blev serveret som forret. Dernæst bød den varme buffete på fasanbryst i estragonsauce, vildtgryde med elg og vildsvin og rødvinsmarineret gråand. Dertil rodfrugter og lækre kålsalater. Desserten var fra Hansen Is, hvis hovedbestanddel – som nogle ved vide – stammer fra kørne på Svanholm. I indbydelsen stod der, at der aldrig har været for lidt mad til vildtmiddagen.

Årets udgave var ingen undtagelse, og det var en mæt flok, der gik fra borde efter en endnu et hyggeligt arrangement i regi af Svanholm. Se den lille stemningsfilm her: