Offentliggjort den: 22. november 2023

Fugleinfluenza i fasanbesætning ved Tønder

En fjerkræbesætning nær Tønder i Sønderjylland med omkring 2.700 fasaner er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver fra Statens Serum Institut.

Fødevarestyrelsen går i dag i gang med at aflive fuglene. Dels af hensyn til dyrevelfærden, dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Fugleinfluenza smitter kun meget sjældent mennesker.

- Besætningen ligger jo tæt ved Vadehavet og trækfuglenes ruter, så det er sandsynligt, at smitten kan være kommet med efterårstrækkene til området og så ad den vej ind til dyrene, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Signe Hvidt-Nielsen, og opfordrer både hobbyavlere og professionelle til at indhegne og overdække deres dyr og fodersteder samt rengøre tøj og støvler, inden de går ind til fuglene.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre kilometer beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Restriktionerne kan tidligst ophæves 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.