OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 30. juni 2022

Vær OBS på mårhundehvalpe og mink

Det er lige nu tid til at være opmærksom på mårhundens hvalpe, der er begyndt at bevæge sig ud i terrænet.

Tekst: Jesper Kjær Illemann
Foto: Peter Staunsbjerg

Den næste halvanden måned er det ultimative tidspunkt for fangst af mårhundehvalpene, før de opbygger forsigtighed over for fælderne og derefter skal nedlægges på baitpladser eller i grav. Du kan finde information om fremgangsmåden i jægerforbundets folder om praktisk regulering af mårhund og vaskebjørn.

Mange jægere har lagt et stort arbejde i regulering af mårhund, hvilket har bragt os i en fremtrædende rolle, når det kommer til indsatsen over for invasive rovpattedyr i den danske natur. For første gang siden der blev sat fokus på arten i Danmark, viser vildtudbyttet en deroute for mårhunden. Det er et tungt skulderklap til de mange jægere, der har gjort regulering af mårhund til et af omdrejningspunkterne i deres naturinteresse og jagtudøvelse. Men, også til de mange jægere, der har indarbejdet opmærksomheden i deres paroler, opmærksomhed på sportegn når de færdes i naturen og vilje til at hjælpe hinanden med viden, materiel og indsats.

Minken er her stadig

Mårhunden skal dog ikke løbe med al opmærksomheden alene. Minkene nedlægges der færre af. Forventeligt som resultat af en nedadgående bestand i det meste af Danmark. De ekstraordinære omstændigheder for mink-erhvervet spiler formentlig en rolle i forhold til udslip af yderligere mink, men mange jægere har desuden på forskellig måde involveret sig i en målrettet regulering af mink. Minken er som bekendt territoriehævdende, hvilket betyder, at man har gode kort på hånden, når man skal have udryddet en lokal bestand. Desuden er de nysgerrige og derfor relativt lette at fange i fælder året rundt.

Idet udbyttet af mink i jagtsæson 2020/21 ser ud til at være halveret ift. året før, er det også værd at sende en venlig tanke til de jægere, der ubemærket leverer en god indsats rundt omkring i lokalmiljøerne. Det bør også tjene til inspiration for flere af os til at ”ofre” en enkelt fælde nær vandløb, søer eller strand, hvor minken primært skal findes. Minken kan træffes i de fleste egne af landet, og det er derfor den brede jægerstand, der kan levere den afgørende indsats.

Knæk og bræk!