OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 08. februar 2022

Rejse- og svømmelysten hvalros

For anden gang i løbet af et år er en hvalros helt usædvanligt blevet set ved danske kyster, sidst ved Hvide Sande. Den er noget på afveje, idet arten normalt opholder sig ved Østgrønland og Svalbard.

Tekst: Max Steinar
Foto: Trevor Madison

Tilsyneladende er dyret en ”genganger”. Kim Willis fra Nordøstengland har fulgt dette individ, som englænderne har døbt Freya, og den 14. november blev den set ved Seahouses Harbour, hvilket var den første observation af arten i NØ England, inden den i december blev set ved Shetlandsøerne.

I februar 2021 blev der også set en hvalros ved Hvide Sande, og det var med nogen sandsynlighed samme individ (at dømme ud fra tænderne). Og samme individ blev set ved øen Baltrum i den tyske del af Vadehavet i starten af september 2021 (den første observation i mere end tyve år i det område).

Den 28. oktober 2021 var det så hollændernes tur til at få besøg af netop dette dyr. Mandskabet på ubåden Delfin spærrede øjnene op, da hvalrossen rastede på dækket af ubåden, mens den lå i havn! Pudsigt nok, så er denne ubåd af hvalros-klassen!

Ifølge Dansk Pattedyrsleksikon er der siden år 1900 set fem forskellige hvalrosser ved otte observationer i de danske farvande. Der har været tendens til et stigende antal hvalrosser i europæiske farvande siden 1970'erne.

Hvalrossen bliver op til tre meter lang, med en vægt for hannens vedkommende på 1.200 kg. Begge køn har de karakteristiske hjørnetænder, der i gennemsnit er 35 cm lange, lidt kortere hos hunnen. Hos hanner kan de i sjældne tilfælde blive op til én meter.
Hvalrossen er en udpræget kystnær art, der lever af for eksempel søanemoner, søpindsvin og børsteorm, men først og fremmest af muslinger.


Billedtekst: Hvalrossen Freya er blevet en attraktion i det nordøstlige England, hvor ovenstående foto er taget. Derudover er samme individ set på den tyske Vadehavsø Baltrum, på Shetlandsøerne og så er den endelig også filmet på dækket af en ubåd fra den hollandske flåde! Foto: Trevor Madison.