Offentliggjort den: 19. november 2021

Nyjægerjagt med bravour

Den 16. november afholdt Naturstyrelsen nyjægerjagt med udgangspunkt fra Aarsegnens Jagtforening i Kreds 1. Mellem 15 og 20 håbefulde nyjægere var mødt frem for at få en introduktion til jagt. Og det fik de - praktisk og teoretisk.

Tekst: Jørgen Haller
Foto: Ivar Høst og Jørgen Haller

Dagen indledes med rundstykker og vildtkonsulent Ivar Høst gennemgik nogle af de ting, der erfaringsmæssigt kan være en udfordring, herunder lidt "jægerlatin" og ikke mindst noget omkring etik og sikkerhed på jagt. Nyjægerne kunne spørge om hvad som helst, og de fik svar på det meste. Hvor mange patroner skal man have med? Må man skyde mere end ét rådyr på en post - og mange andre spørgsmål.

Efterfølgende var der parole og afgang til de første to såter.

Jagten foregik på områder tæt på jagtforeningen. Det er områder der bruges til demonstrationsprojekter for vildtplantninger, og Ivar Høst fortalte livligt mellem såterne. For eksempel er det superfint med tornede buske, der er helt tætte. Hundefolkene, der gik igennem, var ikke 100 pct. enige.

I de to første såter var der en del rådyr der forlod såten mens skytterne kom på plads. Især i anden såt var der mange snepper, men snepper er jo snepper og ret vanskelige at ramme. Det lykkedes dog Daniel Andersen at skyde sin først sneppe, og så kan dagen næppe blive bedre. Nyjægeren var tæt på at revne af stolthed, da en kæk ruhåret fandt sneppen og han fik den overrakt.

Efter en hyggelig frokost i klubhuset og lidt flere spørgsmål og svar, var der afgang til dagens to sidste såter. Nyjægerne blev på dagen sat af af et par særdeles erfarne jægere og fik for hver post information om begrænsninger og muligheder. Så snart skytterne var sat af, gik driverne i gang. Driverne er 4-5 frivillige, der går igennem såten med hund. Driverne skød naturligvis ikke til vildt der er på vej frem mod nyjægerne. Det er jo deres dag.

Efter første såt stod det klart, at Daniels dag nok var blevet bedre. Det var nemlig lykkedes ham at skyde både ræv og hare på første post. Og ikke en hvilken som helst ræv, men en ret stor og flot hanræv. Efter meget drilleri og lykønskninger til Daniel gik turen til sidste såt. I denne såt blev der skudt endnu en sneppe.

Vel tilbage til klubhuset blev der afholdt parade og blæst over vildtet. Da det var Daniels første sneppe er der jo ritualer, og det blev håndteret på fornem vis. Ivar Høst lagde sneppen på en sølvtallerken, og så kunne skytten kysse den som han ville.

Ingen tvivl om at dagen var en succes. Nyjægerne fik stort udbytte af dagen og vil helt afgjort føle sig mere sikre på at de kan begå sig på fremtidige jagter. Det skortede ikke på forslag til dagens jagtkonge, Daniel. Flere foreslog en fuldmontering af ræven med sneppe og hare til minde om en jagt som de fleste af os ikke oplever ofte. Af hensyn til husfreden ender det nok med en pels og et rævekranie, der helt sikkert skal opmåles.