OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 10. juli 2019

Ny alarm-app gør havjagten mere sikker

Godt nyt til havjægerne: Nu kan du gratis downloade den nye SejlSikkert Alarm app, så du kan slå alarm fra vandet med et enkelt klik på mobilen.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Har du alligevel mobilen med i inderlommen på havjagten, er det oplagt at downloade den nye SejlSikkert Alarm app. Den er ganske gratis, og vil med et enkelt klik kunne slå alarm og opgive din position via mobilens GPS. På den måde ved redningsmandskabet præcis hvor de skal søge efter dig, hvis uheldet skulle være ude.

Ud over den hurtige adgang til at tilkalde hjælp, kan appen også sættes til at tracke din sejlrute, f.eks. hvert femte minut, så man kan spore din færden, hvis der skal sættes en eftersøgning i gang. Og så kan du lave en sejlplan med et tidspunkt for din forventede tilbagevenden til land. Hvis du ikke reagerer på det givne tidspunkt, modtager dine pårørende en sms, så de kan reagere.

Markant opgradering af sikkerheden

- Vi har set frem til endelig at kunne lancere app'en til alle, som bruger vandet. Der er mange, som ikke har særligt udstyr til nødopkald, men benytter mobilen som eneste livline til land, og for dem er det en markant opgradering af sikkerheden, at app'en automatisk sender informationer om position til redningsmandskabet, fortæller Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, der, sammen med TrygFonden, står bag app'en.

Hos Joint Rescue Coordination Centre, som er den danske eftersøgnings- og redningstjeneste, forventer operationsofficer Thomas Bonde Madsen at app'en vil være med til at spare vigtige minutter ved fremtidige redningsaktioner.

Hurtig udrykning kan redde liv

- Noget af det første, vi spørger om, når vi modtager et alarmopkald, er positionen. Det er ikke altid, at sejleren eller den pårørende kender den. Det koster dyrebar tid, og derfor vil app'en betyde, at vi kan sende redningsmandskabet afsted i stort set samme sekund, som vi modtager alarmopkaldet, fortæller Thomas Bonde Madsen.

Ifølge Thomas Bonde Madsen vil app'en også have betydning, hvis redningsfolkene finder en tom båd drivende. Så kan de bruge trackingen af sejlruten til at spore sig ind på, hvor eftersøgningen skal sættes i gang.

Med SejlSikkert Alarm appen kan du b.la.

  • Tilknytte et antal nødkontaktpersoner fra din mobils adressebog
  • Slå alarm med en enkelt klik på mobilen
  • Tracke din rute, så redningsmandskabet kan spore din færden
  • Sørge for, at dine pårørende får besked, hvis du ikke melder i app'en, at din tur er godt afsluttet

App'en er gratis og tilgængelig i App Store og Google Play, og fås således både til iOs og til Android. Det er Søfartsstyrelsen, der har indgået aftale om at få app'en til Danmark.