OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Trofæet har 11 ender, og er sammenvokset i rosenkransene, nærmest lige som en gammel bøffeltyr.

Trofæet har 11 ender, og er sammenvokset i rosenkransene, nærmest lige som en gammel bøffeltyr.

Mens vi venter: Ulige 12-ender buk

Michael Ravn troede ikke sine egne øjne, da han kom hen til denne buk. Det forstår man godt.

Tekst: Max Steinar. Foto: Privatfotos

Michael Ravn elsker at komme i Skotland. Et utroligt smukt land med meget gæstfrie folk – og en ofte nøje forvaltet bestand af råvildt, som siger spar 2 til alt andet. Den 55-årige fra Aadum sydøst for Tarm var her i starten af maj i Skotland for 16. år i træk, så han har stor erfaring. Og han har også tidligere nedlagt meget store bukke – senest i 2016, hvor han kom hjem med en buk på ikke mindre end 210 point.

Så han ved godt, hvordan en rigtig stor buk ser ud.

Nøje selektion

Hans 210 point buk var omtalt i Jæger, med angivelse af lokalitet. Det førte til en slags telefonstorm imod stedet, så denne gang må læserne nøjes med at få at vide, at Michael og hans kammerater nu jager ”et sted på østkysten”. Et gods på cirka 1.500 hektar, plus nogle omkringliggende gårde, hvor råvildtet forvaltes efter strenge principper.

- Vi så flere guldbukke, vi lod gå, fordi de var alt for unge. Ja, der er guldbukke på kun to år, fortæller Michael.

- Det er et privilegium at komme sådan et sted, når man er dansker. Uden den rette selektion og en henholdende afskydning er det jo umuligt at praktisere.

Skyd!

Den guide, Michael går med, er normalt en helt rolig mand. Duoen var på vej uden om en lille, lidt sumpet remisse, for at komme i rigtig vind til en buk, de havde kigget sig ud. Ud på vejen midt i remissen trådte en anden buk. Guiden studerede den et kort øjeblik i kikkerten, og sagde med let skælvende stemme:

- Multi pointer – shoot!

Michael nedlagde bukken med et velplaceret skud, og det var først da de stod ved den, at han forstod, hvor stor den var.

Umiddelbart efter afkogningen vejede den 930 gram. Den 12. maj vejede den 875 gram, og når der er gået en måned, vil Michael have den opmålt – sammen med den 723 grams buk, han også nedlagde på samme tur. Guiden kendte godt bukken, men den var fænomenal til at holde sig skjult. Han så den én gang i 2018. Den skønnes til at være i al fald otte år, men Michael vil ikke blive overrasket, hvis den er endnu ældre.

Den 16. maj?

I morgen, torsdag den 16. maj – årets højtidsdag – skal Michael nok også ud på sin jagt i Danmark. Men kun for at fungere som guide for sin nevø:

- Ja, der går nok lidt tid inden ”appetitten” kommer tilbage, så jeg glæder mig til at se, hvad min nevø kommer til at opleve.

En meget glad Michael Raun ved de to kæmpe bukke fra den skotske østkyst.

En meget glad Michael Raun ved de to kæmpe bukke fra den skotske østkyst.