OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 13. februar 2018

Kattekonge med gevær

I Asmild-Tapdrup Jagtforening skulle man lige have afgjort, hvem der var årets kattekonge – inden jægernes fastetid for alvor begynder.

Tekst: Troels Romby Larsen
Foto: Troels Romby Larsen

Det var ikke mange fastelavnsudklædte børn de 18 jægere fra Asmild-Tapdrup Jagtforening så i området omkring Asmild og Tapdrup, da de i søndags over middag kørte til grusgraven i skoven ved Vibæk Mølle. Jægerne, der skulle afholde deres årlige fastelavnsskydning, var tydeligvis også selv optaget af at iklæde sig deres varmeste mere end deres sjoveste tøj. En rigtig kold vind havde blæst hele natten, og selv op af formiddagen var det, som den gamle komiker W.C. Fields udtrykte det, hverken et vejr for mennesker eller dyr at være ude i.

Ikke for tæt på!

Dyrene var, hvis de alligevel havde været der, vistnok listet længere ind i skoven, da jægerne parkerede bilerne og gik et par hundrede meter ind i Vibæk Mølles skov, som ejes af Jørgen Klaris. Han var selv dukket op for at deltage i løjerne i den 27 ha store skov. I en gammel grusgrav i skovens midte var der i en ståltråd ophængt en fastelavnstønde med en kæmpe presenning under. 20 meter fra tønden havde et bestyrelsesmedlem lagt en gren på tværs.

– Sidste år var vi vist lidt for tæt på tønden; da blev den jo skudt ned, næsten inden vi var startet på fastelavnsskydningen, fortæller foreningens formand Rene W. Frederiksen, inden han selv griber ned i kassen med patroner, som står på jorden.

Fregnet tønde

I første runde skydes der to skud per mand. Det brager i skoven med hurtige dobbeltskud. Alle rammer – naturligvis – tønden, som svinger frem og tilbage, efterhånden som den udsættes for slagene fra stålhaglene. ”Fregnerne” bliver tydeligere og tydeligere, og da de første større splinter af træ begynder at sprøjte ud til alle sider, stiger lydniveauet i de kommentarer, de deltagerne ”drengerøve” og en enkelt pige på skift giver hinanden.

Der er læ inde i skoven, men det er nok mere drillerierne og kommentarerne, der holder liv og varme i deltagerne.

Moderat patronforbrug

Pludselig springer den første sorte metalring, og straks efter begynder skummet inde i tønden at vise sig for derefter at falde ned på den dertil indrettede presenning. Nu stiger spændingen.

I de forgangne næsten 20 år man har gennemført skydningen, har det kostet mellem 64 og 500 skud af få tønden ”nedlagt” – i år synes patronforbruget allerede efter 15 minutters skydning at blive betragteligt mindre.

Det sidste stykke træ, der hænger og dingler, volder altid det største problem.

Et skud eller to smutter nok i virkeligheden ved siden af og ind i den kæmpestore, skudsikre jordvold, der er bag tønden, men ellers er det som om, jægerne tvinges til at bruge haglbøssen som præcisionsvåben, nu hvor målet ikke fylder mere end en gammeldags cigaræske.

Koncentration og drillerier

Kassereren for foreningen, Niels Møller Christensen, har fra starten oplæst rækkefølgen i skydningen. Ind mellem glemmer man sin plads – og bliver drillende mindet om, at ”man må holde sig til”, hvis man vil være med.

Der grines og pjattes af dem, der står og venter på, at det bliver deres tur. Den, der er ”på”, koncentrerer sig indædt. Man vil jo gerne være kattekonge i 2018.

Forgyldt krone

Pludselig ryger det sidste stykke træ i vejret i dagens 104. skud, og tilbage hænger kun ståltråden.

Jan Abrahamsen smiler bredt, da forsamlingen klapper, og Rene W. Frederiksen kan sætte den forgyldte kattekongekrone med all-size-skumkant på indersiden på hans hoved. Spændingen er udløst.

Lidt spøjst er det, at Jan og hans livsledsager, Anne Carlsen, er helt nye medlemmer af foreningen – det er faktisk det første arrangement de overhovedet deltager i både som nyjægere og som medlemmer af Asmild-Tapdrup Jagtforening.

Til lykke med det!

Dokumentation i dagbogen

Efter skydningen samles alle på Sønder Mølle, Kultur- og Naturcenter til kaffe og – fastelavnsboller. Her har jagtforeningen et fint klublokale på første sal.

Snakken går lystigt, og alle skriver sig naturligvis ind i foreningens dagbog. Jan kan se frem til at få sit navn på en lille indgraveret metalplade på den store trofæplade af træ, der fortæller om hvem, der igennem årene er blevet kattekonge.

Kronen skal bæres på rævejagt

Og så forventes det ”i henhold til vedtægterne”, som Rene W. Frederiksen udtrykker det med et skælmsk smil, at Jan Abrahamsen bærer kronen ved årets sidste rævejagt.

Indtil da hænger den i klubhuset og minder alle besøgende om en foreningsaktivitet, som udelukkende er for hyggens og det sociales skyld, men det er også vigtigt i en forening.

mahetro@tdcadsl.dk