OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Remington konkurs

USAs ældste våbenfirma har indgivet konkursbegæring. I den anledning tager Niels Jørgen Henriksen et kig på firmaets lange historie.

Tekst: Niels Jørgen Henriksen
Foto: Niels Jørgen Henriksen m.fl.

Opdateret 24. april 2018: Vær opmærksom på at overskriften er misvisende. I første omgang var der tale om en konkursbegæring, men firmaet fortsætter altså uændret. Se linket i opdateringen herunder. Vi lader overskriften stå, så det er muligt at finde tilbage til artiklen igen. Vi beklager meget de urigtige oplysninger.

Opdateret kl. 15.35, den 3. april 2018: Vi er blevet gjort opmærksom på, at Remington fortsætter uændret. Læs evt. mere på positivskydning.dk.

3. april 2018; Det ser i skrivende stund ud til, at Remington måske kommer til at bestå i en eller anden form, men hvordan må fremtiden vise, red.

Navnet Remington har en særlig klang blandt jægere, og der står adskillige haglbøsser og rifler i danske jægeres hjem produceret af det navnkundige våbenfirma, men det kan være slut med fremtidig produktion, hvis der ikke findes en løsning på firmaets kæmpegæld på 950 millioner dollars.

Firmaet blev grundlagt helt tilbage i 1816 af Eliphalet Remington Jr. i det, der i dag er Ilion, New York, og hvor selve våbenfabrikken stadig ligger i dag. Faderen var bonde og lavede selv sine redskaber. Eliphalet Jr. viste sig at være en dygtig smed, og da han ikke havde råd til at købe en riffel, lavede han en selv af gammelt jern. Det blev til flere, og de lokale var imponerede over kvaliteten og han og faderen fik en forretning i gang, der blev kendt for kvalitet.

 

Faderen blev imidlertid dræbt ved en ulykke under transport af materiel til en ny og større grund i 1828, så Eliphalet Jr. måtte køre forretningen videre selv.

Enorm succes

Det gik strygende og i 1845 fik han en kontrakt med staten og lavede som den første i USA et riffelløb ud af massivt stål. Også revolvere kom på programmet, og i 1856 gik Eliphalet officielt sammen med sine tre sønner, og firmaet fik navnet E. Remington & Sons.

 

Borgerkrigen fik selvsagt produktionen til at stige enormt, og udviklingen af et bagladergevær, som erstatning for de tidligere forladere, gav yderligere succes. Efter krigen faldt produktionen, men firmaet, der nu kun bestod af sønnerne, da faderen, Eliphalet Jr. var død, formåede at komme ind på det europæiske marked. Bl.a. leveredes til Sveriges hær godt 200.000 Remington M1867, de fleste produceret under licens af Carl Gustav og Husquarna og knap 50.000 til den norske hær, de fleste produceret på licens af Kongsberg.

Men der blev derudover sendt hundredetusindvis af rifler til andre lande i Europa som Spanien, Frankrig og Danmark. I 1870 blev der således produceret flere våben af Remington, end der gjorde i hele Storbritannien.

Legendariske våben

Økonomiske vanskeligheder i slutningen af 1800 tallet, trods det store salg, gjorde, at firmaet fik nye ejere og kom til at hedde, Remington Arms Company.

Listen over våben til både jagt og militær er alenlang inkluderende repeterrifler, halvautomater, pumpguns, maskingeværer, revolvere og pistoler, Samt selvfølgelig også ammunition til det hele.

Herhjemme er de mest kendte nok riflerne M1867 (disse oprindelige militærrifler blev af staten udlånt til at bekæmpe sæler med i begyndelsen af 1900 tallet), Enfield 1917 fra 1. verdenskrig, M1903A3 Springfield fra 2. verdenskrig samt i jagthenseende pump gun'en 1870 Wingmaster, halvautomaten 1100 samt jagtriflen M700.

 

Firmaet har også undervejs produceret alle mulige andre ting som f.eks. symaskiner, skrivemaskiner og hårtørrere. Desuden grundlagde det Remington Farms, et kæmpe forsøgslandbrug og reservat med fokus på vildtforvaltning og jagt i Maryland. Firmaets hovedsæde er i dag i Madison, North Carolina og har siden heddet 2015 Remington Outdoor Company. Det beskæftiger 2.500 og ejer også Marlin og Bushmaster.

Som årsag til indgivelsen af konkurs peges ironisk nok på et faldende salg efter, at Trump kom til magten (under Obama hamstrede man våben), problemer med M700 riflens aftrækkersystem, der har forårsaget, at nogle er gået af, uden at aftrækkeren er blever berørt, og måske ikke mindst retsager mod firmaet i forbindelse med skoleskyderiet på Sandy Hook i 2012, hvor morderen brugte en Remington Bush Rifle.

klitgaardhenriksen@gmail.com