OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Guldsjakal fundet i Vestjylland

Det var en guldsjakal, som nedlagde tre lam ved Harboøre Tange i juli måned. Det viser en DNA-analyse.

Tekst: PRESSEMEDDELELSE, Miljøstyrelsen

I forbindelse med Miljøstyrelsens kompensationsordning for ulveskader har en DNA-analyse afsløret, at det var en guldsjakal som i juli måned nedlagde tre lam ved Harboøre Tange.

Guldsjakalen er en ny art i Danmark, og den blev første gang dokumenteret, da en trafikdræbt sjakal i 2015 blev fundet tæt på Karup i Midtjylland. Siden er guldsjakalen observeret flere gange på forskellige jyske lokaliteter, én er blevet skudt i forbindelse med en ræveregulering og i 2017 og 2018 har en guldsjakal nedlagt en række lam i Sønderjylland.

 

Tidligere var guldsjakalens forekomst i Europa begrænset til den sydøstlige del. Men inden for de seneste årtier har sjakalen spredt sig i særlig vestlig og nordlig retning. Guldsjakalen findes derfor i dag i en række europæiske lande, hvor den ellers ikke tidligere har været. Da guldsjakalen har spredt sig på egen hånd, er den ikke invasiv. Guldsjakalen vejer ca. 1,5 - 2 gange mere end ræven.

Men i modsætning til ræven er sjakalen mere langbenet, og sjakalens hale er busket og kort i modsætning til rævens længere hale. Guldsjakalen lever særligt af mus og ådsler men kan også tage fugle, firben, frøer og andre mindre dyr – herunder lam.

Ovenstående er en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsens hjemmeside.

Du kan læse mere om guldsjakalen i vores artsleksikon.