OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

FM i jagtbueskydning 2018: Regn og vind slår ingen buejæger af sin pind

De højere magter havde tilsyneladende ladet vandet løbe, for regnen silede bogstaveligt talt ned over de fremmødte buejægere lørdag den 8. september. Der skulle nemlig fordeles guld, sølv og bronze inden for tre klasser ved dette års forbundsmesterskab i jagtbueskydning.

Tekst: Christian Lang Jensen, Danmarks Jægerforbund
Foto: Christian Lang Jensen, Danmarks Jægerforbund

Skovly Lejr og Kursuscenter nær Ribe dannede rammen om arrangementet denne regnfulde dag, hvor den bedste mandlige og kvindelige compoundbueskytte skulle findes. I den sidste klasse, som kaldes den traditionelle klasse, konkurrerer mænd og kvinder indbyrdes med langbue eller recurvebue, men desværre stillede ingen kvinder op i denne klasse, så medaljerne skulle fordeles mellem de syv mandlige skytter. 

Udfordrende skydning

Det er ingen hemmelighed, at regn og vind besværliggør bueskydning en smule, men som med alt andet, er det blot et spørgsmål om at have trænet under alle tænkelige forhold. Det var dog også tydeligt, at de fremmødte bueskytter tog de udfordrende forhold med store smil og en god portion gåpåmod.

Efter deltagerne var blevet inddelt i firemandsgrupper, fortsatte alle ud til deres respektive startpositioner, og skydningen blev indledt. Ved hver af de 30 poster, skulle der sendes en enkelt pil afsted mod et 3D dyr, som var placeret på mellem to og 40 meters afstand.

Ved visse poster var der bevidst sørget for, at man blev udfordret ved skudstedet, og ved andre poster skulle der tages højde for små forhindringer i det luftrum, hvor pilen skulle flyve. 

Ydermere var det på en særlig post først tilladt at afgive skuddet, efter skytten havde trukket buen og holdt den i 15 sekunder. Et andet sted skulle pilen sendes afsted, inden der var gået fem sekunder.

Disse benspænd gjorde dagens skydning særdeles underholdende og ikke mindst udfordrende, og for de nyudklækkede buejægere var der meget at lære.

Det er ret udfordrende – også noget mere, end jeg lige havde troet. Og så er det virkelig intenst. Det er kommet bag på mig, hvor meget pulsen stiger, når man skal skyde disse silikonedyr, fortalte Thor Askjær Pedersen, som i år har erhvervet sig buetegn.

Han nød dagens skydning i fulde drag, og han var ikke et sekund i tvivl om, at han vil deltage ved næste års forbundsmesterskab i jagtbueskydning.

Tæt i toppen

Eftersom alle skytter skød samtidig forskellige steder i terrænet, var det selvsagt svært at følge med i, hvem der lå til at tage en medalje. Det stod først for alvor klart, da resultaterne begyndte at tikke ind fra de forskellige grupper.

Ved hver post var der maksimalt fem point at hente, hvis pilen sad inden for eller berørte ringen, som repræsenterede hjerteregionen på det pågældende dyr. Lungeområdet gav tre point, og resten af dyret resulterede i en straf på minus et point. Der var derfor meget at tabe, hvis pilen ikke sad i hjerte- eller lungeregionen.

I den traditionelle klasse deltog syv skytter, og her var det Mads Hansen, der trak det længste strå, da han leverede en serie på 58 point. Dermed kunne han kalde sig forbundsmester, da skydningen var omme. Det må siges at være noget af en oprejsning efter sidste års mesterskab, hvor han sluttede på fjerdepladsen i samme klasse.

Ikke langt fra denne serie lå Jacob Tinghede, som nåede 54 point. Dermed kunne han glæde sig over en velfortjent sølvmedalje. Bronzen tog Jens Kristian Hansen sig af med en serie på 46 point.

I kvindernes compoundklasse blev der leveret fornem skydning af især to kvinder. Louise Hauge tog sig her af sølvmedaljen med imponerende 132 point. Det var dog ikke nok til at slå Kirstine Klausen, som skød en formidabel serie på 136 point. Hun kunne derfor kalde sig forbundsmester i jagtbueskydning med compoundbue for tredje år i træk. Bronzen gik til Stefanie Paulsen, som skød en flot serie på 90 point.

På herresiden var der 30 deltagere, og her var der også tæt kamp om podiepladserne. Den erfarne bueskytte David Hauge stod dog som sejrherre, da skydningen var overstået. Han leverede en stærk serie på 138 point. Dermed kunne han fejre sin første titel som forbundsmester sammen med sin kone Louise Hauge, der som nævnt tog sig af sølvmedaljen i dameklassen.

Der skulle dog omskydning til for at få fordelt sølv, bronze og den famøse fjerdeplads. De tre skytter, som alle havde skudt 134 point, var Thomas Feddersen, Helge Brummer og Jesper Hild Hansen.

Efter en spændende omskydning, hvor et 3D stinkdyr stod for skud, kunne Jesper Hild Hansen glæde sig over sin sølvmedalje, mens Helge Brummer tog sig af bronzen. Thomas Feddersen måtte dermed tage til takke med fjerdepladsen. Dermed gik det ikke som i 2016, hvor Thomas Feddersen vandt omskydningen om sølvmedaljen.

Alt i alt var det en utroligt spændende dag præget af god stemning. Og selvom konkurrencen var i højsædet for de erfarne skytter, var der også plads til at ”nørde” buegrej og videregive viden til de mindre erfarne bueskytter.

Resultaterne

Hvis du vil nærstudere resultatlisten, finder du den her, og vil du se resultatlisten for FADB-skydningen, som foregik lørdag efter forbundsmesterskabet og om søndagen, så finder du den her.