OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 18. september 2017

Jacob tog teten fra start

Det var nogle af landets bedste skytter, der stillede op ved FM i jagtfeltskydning 2017 i Ulfborg, men Jacob Christensen var også i år urørlig.

Tekst: Troels Romby Larsen
Foto: Steen Schrøder og Troels Romby Larsen

Søndag den 17. september 2017 afvikledes FM i jagtfeltskydning på Ulfborg Skyttecenter. Allerede dagen før var mange af deltagerne samlede samme sted til en omgang opvarmning med deres præcisionsvåben, så alle de seriøse deltagere stillede efter søndagens morgenmad veludhvilede og med riffel og optik trimmet til den store konkurrence.

Vejrguderne havde sørget for dejligt, stille vejr og en smuk solskinsdag. Skarp sol er dog ikke feltskytters livret, så der blev øffet lidt især først på morgenen over det lidt drilske lys. At en kombination af morgendis og krudtrøg gjorde det momentvist svært at se målene, gjorde ikke situationen bedre for de lettere nervøse skytter.

Ni kvinder deltog i damerækken, af 102 tilmeldte deltog 93 i jægerrækken, 33 jægere over 60 år havde tilmeldt sig veteranrækken, og 42 deltog i mesterrækken. Yderligere 10 jægere deltog udenfor kategori.

Velforberedte og velskydende

Stemningen var imidlertid helt i top på holdene, men man kunne hurtigt mærke, hvilke skytter der deltog mest for at suge viden og erfaring, og hvilke skytter for hvem det var forbundet med stor ære at komme blandt de bedste ti – og selvfølgelig i dygtigste fald få en medalje med hjem.

Jægers udsendte fulgte både et hold med seriøse aspiranter til medaljerne og et par jægerhold. Fælles for alle skytter var dog, at de var velforberedte og velskydende, men de virkeligt hårde drenge skilte sig alligevel markant ud.

Stoisk ro og videodokumentation

Allerede tidligt i skydningen viste Jacob Christensen, at det ikke var en tilfældighed, at han igennem de sidste år har været at finde i Top-10. Både i 2011 og i 2016 vandt han således FM. Gang på gang gik han roligt til standpladsen, koncentrerede sig, tog sigte – og ramte plet. Tier efter tier blev det til, efterhånden som dagen skred frem.

Steen Schrøder, som vandt FM i 2012 og fik en bronzemedalje sidste år, måtte ret hurtigt i skydningen erkende, at der ikke i år blev plads til ham i blandt de bedste skytter. Han går så seriøst til skydningen, ”at han slet ikke er til at komme i kontakt med”, fortalte han kone, Susanne, som dagen igennem videofilmede mandens indsats, som en del af den dokumentation af skydestilling, tidsforbrug og skyderesultater, som er nødvendig for, at Steen kan lære sig selv bedre at kende som skytte.

Når man er topskytte, er det marginalerne, der tæller.

Svipser blev rettet

Ved 14-tiden var de sidste af jægerholdene nået igennem alle stationer, og Betina Kirstine Olsen, Nicholai Vigger Knudsen, Per Henriksen og deres mange medhjælpere kunne samle pointene fra dagens skydninger.

Lidt malurt i et ellers meget vellykket arrangement blev hældt i bægeret af Bo Bundsbæk, der helt forståeligt klagede over, at der ved skud til en due var blevet noteret et x, hvor han retfærdigvis skulle have haft et 7-tal. Juryen trådte hurtigt sammen og afgjorde sagen til Bo Bundsbæks fordel, fordi han krystalklart kunne dokumentere skrivefejlen. Rettelsen var vital, for den betød lige netop, at Bo Bundsbæk sneg sig ind blandt de ti bedste i mesterrækken og altså dermed kvalificerede sig til finalen.

Finaleskydningen blev som altid en gyser

Det gode vejr holdt lige til finaleskydningen midt på eftermiddagen. En blå himmel blev afløst af mørke skyer, og de tilskuere, der havde placeret sig tæt på afmærkningen trak efterhånden ind, hvor regnen ikke kunne nå dem.

Anderledes med finalskytter, skydeleder og kontrollanter. Standhaftige holdt de ud, selvom regnbygen naturligvis stressede deltagerne, der flere gange måtte fiske diverse klude frem for at tørre vandet af riffel og optik. Første serie til bukkeskiven – liggende - gik godt for stort set alle skytter – undtagen Rene Christoffersen. Han måtte indkassere tre krydser, hvilket smadrede hans chance for at fastholde eller forbedre sit startnummer seks.

Per Hald, der gik ind til finaleskydningen med næstflest point, missede ligeledes i den stående skydning og røg ned i rækkerne. Jonas Vestermark og Rasmus Madsen, der havde opnået point nok i de indledende skydninger til at starte med henholdsvis nummer fire og fem på ryggen, viste stor koncentration og endte med at blive henholdsvis nummer to og tre.

Med kærlig hilsen

Dagens mand blev imidlertid Jacob Christensen, der også i finaleskydningen havde nerver af stål og formåede at lave hele ti 10’ere ud af 12 mulige. Med en samlet score på 505 point var han hele 23 point foran nummer to og 29 point foran nummer tre. I 2016 vandt han også guldet med 21 point foran sølvvinderen, Dubravko Butic.

Jacob Christensen blev en populær vinder af FM i jagtfeltskydning 2017. Efter klapsalver, skulderklap, knusere, blomster, bøger og en fin pokal kunne den sympatiske vinder vende næsen hjem, hvor ikke mindst hans lille datter ventede med et kæmpe knus. Hun havde nemlig et par dage inden skydningen lavet et par fine tegninger, hvor hun også havde ønsket sin far held og lykke. Hver gang Jacob Christensen åbnede for sin patronkasse, faldt hans blik således på den kærlige og velmente hilsen. Måske bidrog den til udfaldet.

Du kan se alle resultaterne fra skydningerne her.

Du kan se alle billederne fra dagen under vinderbillederne herunder.

Vinderbilleder

Billeder fra dagen