OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 10. november 2017

Grydepyrsch

Når vejret i november viser sig fra sin gode side, kan det anbefales, at du finder pyrschstøvler og riffel frem og udøver selektion af råer og lam.

Tekst: Thomas Lindy Nissen
Foto: Thomas Lindy Nissen

Steen Linde følger sin guide, mens klæg vestsjællandsk muldjord klæber til hans støvler og gør det besværligt for ham at bevæge sig helt lydløst.

I næsten en time har de pyrschet langs det tætte hegn i den del af reviret, hvor der stort set aldrig kommer mennesker. Råvildtet elsker at opholde sig i dette fredelige om end åbne område.

Jagten er svær, da der ikke findes ret meget dækning, men guiden ved, at der i dette område går flere råer med enten et, to eller tre lam – og det er netop et rålam til gryden, Steen er ude efter.

I går aftes var der stor udgang af råvildt på hele reviret, men denne formiddag synes dyrene at holde sig i hegnets tætte dækning. I hvert fald indtil tre dyr pludselig træder ud i det åbne omkring 100 meter fremme.

Begge jægere stivner. De står helt stille, mens de venter på, dyrene skal begynde at esse. Så sættes skydestokken op, dyrene vurderes, og efter et minuts tid udpeger guiden det forreste af de to lam til afskydning. Steen ånder halvt ud, krummer fingeren og udnytter konsekvent den oplagte mulighed – rålammet falder på stedet.

I tabellen med årlige afskydningstal for sæsonen 2015/16 står råvildt for omkring halvdelen af det nedlagte hårvildt. I den sæson blev der nedlagt omkring 110.000 stykker råvildt, som – ifølge jægernes indberetning – bestod af cirka 50 procent bukke og 50 procent fordelt cirka fifty-fifty på råer og lam.

LÆS MERE: Råvildt

De indberettede tal vidner åbenlyst om en fortsat skæv afskydning af den danske råvildtstamme. Men på dette revir var dagens jagt samtidigt en del af en overordnet, fornuftig afskydningsplan. Det var dog ikke det primære fokusområde for Steen. For ham bød jagten blot på en mindeværdig og spændende oplevelse i skøn natur på en fantastisk efterårsdag – og så gav den kød til gryden.

tln@jagtrejsefeber.dk