OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 06. juni 2017

FM i nordisk kombinationsskydning: Ude godt, hjemme bedst

For første gang nogensinde blev FM i nordisk kombinationsskydning afholdt på Langeland. Flere lokale skytter stillede op, nogle garvede udi disciplinen, andre debutanter – fælles for dem var, at mesterskabet blev en stor succes! Se alle billederne fra dagen her.

Tekst: Thomas Lindy Nissen
Foto: Thomas Lindy Nissen

Luften var tung og himlen grå, da riffeludvalgsformand Per Henriksen bød velkommen til forbundsmesterskabet i nordisk kombinationsskydning 2017. Mesterskabet blev afviklet pinsedag d. 4. juni, og for første gang nogensinde blev det afholdt på Langeland. Det var Tranekær Tullebølle Jagtforening, der lagde flugtskydningsarealer til, mens nabobanen, Lejbølle riffelbane, stod for at afvikle de to discipliner med kuglevåben.

Bedste på elg

På bukkebanen, hvor skytterne på 100 meter skal afgive fem skud liggende uden anlæg, tre skud siddende og to skud fritstående, kunne man fristes til at synes, at liggende skydestilling måske er lidt for let for så dygtige skytter som de på dagen fremmødte. Det er dog langt fra tilfældet – skydestillingen er væsentlig svære, end den fremstår.

Thomas Hansen, der flere gange har vundet FM i kombinationsskydning og en enkelt gang sølv ved det nordiske mesterskab, sagde efter den skydning, der gav ham 96 point ud af 100 mulige:

- Jeg synes faktisk, at liggende skydestilling uden anlæg er svære end siddende skydning. Ja, jeg ville faktisk hellere skyde fritstående, hvis jeg kunne vælge.

Der var da også flere af dagens deltagere, der oplevede at sætte skud langt uden for pointgivende område i den skydestilling. Undertegnede inkluderet, men lad nu det ligge.

Også på banen ved siden af bukkebanen – løbende elg – scorede Hansen fine point. På den bane gik det for dagens eneste juniorskytte – langelænderen Anton Jonassen – helt fantastisk.

Jonassen, der har vundet sin klasse de tre foregående år, scorede i år sin til dato højeste pointsum på løbende elg ved et forbundsmesterskab. Blandt alle dagens tilmeldte skytter præsterede den 20 årige skytte med 81 point dagens bedste skydning til løbende elg.

De 97 point, han skød sig til på bukken, var også helt i top på dagen og blev kun tangeret af Kristina Rasmussen, Jørn Henrik Jensen og Jean Hansen.

Hurtig handling

På flugtskydningsbanen var der i løbet af dagen lidt forsinkelser, da den ene kastemaskine drillede lidt. Den blev helt tosset, på det tidspunkt hvor hold 5 var i gang med trap-runden.

Et decideret mekanisk nedbrud indtraf, hvorefter der for alvor blev taget handling. Værktøj blev fremskaffet, og der blev skruet på, vredet i, spændt og testet.

Alt imens sad Nicholai Vigger Knudsen i sekretariatet med snuden dybt begravet i regelsættet – hvilke retningslinjer gjaldt nu?

På det tidspunkt havde sidste års sølvvinder i seniorklassen, Fleming Lund skudt 16 duer ud af 16 mulige. Spørgsmålet var nu, om der skulle skydes om, eller om skydningen kunne genoptages? Og hvis den blev genoptaget, ville Lund så stadig være inde i en god stime, eller ville han begynde at ryste på hånden?

Konklusionen blev, at skydningen skulle genoptages, og det blev den. Lund fuldførte med 25 ud af 25 og blev således sammen med Ulrik Møllemand og Mads Hansen de eneste tre skytter, der præsterede fuldt hus på en post under dette mesterskab.

Lunds samlede resultat blev i år 336 point, hvilket rakte til en fjerdeplads i seniorklassen. Han var blot to point efter den erfarne, tidligere vinder Thomas Hansen. Hansen tog bronze med 338 point, mens sidste års guldvinder Jens Henrik Jensen med 340 point i år måtte nøjes med sølv. Den øverste plads på skamlen i seniorklassen blev indtaget af den 33 årige lokale debutant Brian Brænder. Med 345 point scorede Brænder således flest point i klassen med det højeste deltagerantal.

Femte guldmedalje i træk

For unge Jonassen var det sidste år, han kunne skyde i juniorklassen, hvorfor han næste år skal til at bide skeer med de ”voksne” skytter. Det ser dog ikke ud til at blive noget problem, for selv om resultatet i juniorklassen var givet på forhånd, lå han som nævnt ikke på den lade side. Rent faktisk præsterede den unge skytte dagens højeste samlede pointscore målt over alle klasser.

Selv om han ikke skød 100 point i nogle af skydningerne, skød han alligevel så stabilt i alle fire skydninger, at han med 354 point var hele ni point foran det øvrige felts bedste deltager, Brian Brænder.

I dameklassen, deltog fem skytter, og det blev igen i år Marianne Rasmussen, der med 283 point, løb med guldet. Det var femte gang i træk, Rasmussen tog guldet, og hun gjorde det i suveræn stil med mere end 40 point ned til nummer to i klassen, Kristina Rasmussen. Sølvvinderen sikrede sig metallet med 236 point, mens bronzen gik til Lisbeth Teglgård, der skød til 231 point.

I veteranklassen præsterede Jens Chr. Gammelvind-Pedersen stabilt i alle skydninger og sikrede sig dermed guldet i klassen med 323 point. Det sammen gjaldt Per Henriksen, altså det med at præsterer stabilt i alle skydninger. Han sikrede sig med 318 point således sølv, mens Flemming Lindgård Hansen var lidt mere svingende i de forskellige skydninger. Hansen præsterede klassens bedste skydning på elg og trap, men faldt til gengæld lidt igennem på den løbende elg. Alt i alt rakte Hansens 314 point dog til en bronzemedalje.

En stor tak

Næstformand for Danmarks Jægerforbund, Henrik Frost, var mødt op for at tage del i præmieoverrækkelsen. Det blev i øvrigt hans sidste præmieoverrækkelse som HB’s tilforordnede indenfor riffelskydning. Titlen som tilforordnet blev overdraget til hovedbestyrelsesmedlem for kreds 5, Georg Guldberg, der dog ikke kunne være til stede ved afslutningen af mesterskabet.

I sin ”afskedstale” lagde Frost vægt på, at det havde været en spændende tid. Men ikke alene havde det været en spændende tid, det havde også – ifølge riffeludvalgsformanden – været en produktiv tid. Og Henriksen takkede næstformanden, for sit virke for riffelskydning ved bl.a. at sige:

- Du har gjort rigtig mange gode ting for os riffelskytter, ved at føre vores synspunkter videre til hovedbestyrelsen. Du formåede ligeledes at få indført ens retningslinjer for de militære skydeanlæg over hele Danmark. En rigtig stor tak for det.

Afslutningsvis takkede Henriksen de mange frivillige hjælpere og skydebanernes folk samt overrakte DJ’s 25-års jubilæumskarafler til repræsentanter fra både Langeland Tullebølle Jagtforening og Lejbølle riffelbane.

Hjemmebanefordel i 2018

I de andre nordiske lande er der stor prestige tilknyttet deltagelse ved udtagelsen til det nordiske mesterskab i kombinationsskydning. Og hvor de lande har måske 1.000 skytter at rekruttere de 40 bedste fra, har vi i Danmark svært ved i det hele taget at stille med 40 skytter.

Herfra skal der således lyde en opfordring til alle ”med kløe i aftrækkerfingeren” om at deltage til næste år, hvor også det samlede nordiske mesterskab for 160 skytter fra fire nationer skal afholdes i Danmark på vores hjemmebane.

Om ikke andet viste dette års mesterskab i hvert fald, at hjemmebanefordelen langt hen ad vejen kan være en håndsrækning fra lykkens Gudinde. Bare spørg langelænderne Brian Brænder og Anton Jonassen!

Vinderne af nordisk kombinationsskydning 2017