OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 07. juni 2016

Tredje gang og nu med dame-række – FM i Jagtbueskydning 2016

Forbundmesterskabet i Jagtbueskydning 2016 blev afholdt på Lolland af Sakskøbing Jægerforening. For første gang blev der kæmpet i en dame-række, og skytterne fik sat masser af gode pile. Læs rapportagen fra dagen her - og se alle billederne.

Tekst: Thomas Lindy Nissen
Foto: Thomas Lindy Nissen

Se billederne fra dagen i bunden af artiklen.

- Der er 30 mål rundt på banen, og alle mål er jagtrelevante, hvilket skal forstås på den måde, at ingen mål er sat på længere afstand end 25 meter, forklarede Tom Buxbom med sin charmerende dialekt, der ikke lod deltagerne i tvivl om, at dette års udgave af Danmarks Jægerforbunds mesterskab i Jagtbueskydning blev afholdt på Lolland i regi af kreds 6.

Ordene blev sagt lørdag d. 4. juni på parolen på en næsten vindstille dag under en – allerede tidligt på dagen – glohed formiddagssol.

Det var Idalund Skydebane under Sakskøbing Jægerforening, der lagde bane til, og som dannede ramme om mesterskabet.

Deltagelse fra hele landet

Alt imens ordene blev sagt, rullede mesterskabets to sidste deltagere ind på skydebanens parkeringsplads. Den sene ankomst var ikke tegn på sløseri eller mangel på respekt for mesterskabets øvrige deltagere, men et resultat af en færgefartplan. Stævneledelsen havde således godkendt en senere ankomst for Orla Hansen og Kim Pedersen, der havde taget turen helt fra Bornholm.

Der var på dette tredje mesterskab for Jagtbueskydning i DJ regi deltagelse af næsten 40 skytter fra de fleste egne af landet, og således var der ud over bornholmere også repræsentanter fra flere steder i Jylland, det meste af Sjælland, Fyn og så selvfølgelig fra Sydhavsøerne – Lolland/Falster.

Nu også en dame-række

En af dem, der også havde brugt lidt transporttid for at kunne deltage, var Kirstine Godskesen Klausen, der sammen med sin far Jens Godskesen havde taget turen fra Holstebro-egnen.

De foregående to år har dameskytter måtte stille op i seniorrækken og dermed dyste mod de mandlige skytter, men i år var der for første gang lavet en egentlig dame-række, i hvilken syv skytter stillede op.

Klausen blev i denne nye række allerede inden start betragtet som favorit, idet hun som landsholdskytte i 3D skydning - og i øvrigt ubesejret dette år til dato - ankom i rigtig fin form. Denne favoritstatus levede hun også op til, da hun – i øvrigt med en brækket arm, der blev støttet af en skinne – med 114 point tog guldet i rækken og sikrede sig titlen som DJ’s første kvindelige forbundsmester i Jagtbueskydning nogensinde. Anette Olsen fra den lokale Sakskøbing Jægerforening tog med 100 point sølv i rækken, mens Stefanie Lea Poulsen fra Haslev Faxe Jagtforening sikrede sig bronze med 90 point.

Smil på læben

Skydning på en bane, der var lavet så jagtrelevant som denne, handler dog ikke alene om guld, sølv, bronze, hæder, rosende ord og ære. Den handler også om blot at deltage, om at få gode råd af de andre skytter, om godt kammeratskab og om at udvikle sig som bueskytte, således at chancerne på Dianas jagtlige stier forbedres og optimeres bedst muligt.

Dette budskab havde 16-årige Mette Grønbæk Hansen fra Ilskov ved Herning forstået. Selv om denne – mesterskabets yngste – bueskytte ikke sprang pointskalaen, så lærte hun mange nye tricks, spredte godt humør og kunne næsten konstant ses med et smil på læben.

Max 15 meter

I en anden af de tre rækker – rækken for traditionel bue – var lokale Tom Buxbom den mest erfarne i forbundsmesterskabssammenhæng, idet han som den eneste af rækkens fire deltagere havde deltaget med traditionel bue ved et tidligere mesterskab – det i 2015.

Buxbom – der som nævnt havde lavet dagens bane – viste sig på trods af sit fordelagtige udgangspunkt fra sin høflige og gæstfri side, idet han tog fjerdepladsen i rækken og dermed lod dagens gæstende skytter på Idalund Skydebane fordele metallet mellem sig.

På trods af ovenstående vil deltagerne i rækken vide, at det ikke havde noget med Buxboms takt og tone at gøre, men alene skytternes skydeevner, der fordelte placeringen i rækken med bronze til Torben Henkel, der skød sig til 10 point, sølv til Rasmus Skjoldman med 12 point, mens guldet gik til Eric Paulsen med overbevisende 44 point.

- Når det gik stabilt, gik det jo godt, men jeg synes, banen var svær for traditionel bue, idet der var mange af målene, der stod på for lange hold, sagde guldvinderen efter skydningen.

Paulsen betragter ikke 25 meter som en jagtrelevant afstand for en traditionel bue og understregede, at han ikke selv vil skyde til vildt, som er længere end 15 meter borte med den type buer.

Vandrepokal til Østdanmark

I senior compoundbue-rækken var der fra start lagt op til drama, idet guldvinder i både 2014 og 2015, Thomas Feddersen fra Askov Malt Jagtforening, var i patrulje (som man kalder de tre-fire mands grupper i hvilke skytterne går banen) med Jens-Erik Krag fra den lokale forening.

Krag vandt i 2015 sølv, mens han i mesterskabet 2014 var i top fem, og det lå således til at vinderen meget vel kunne findes i lige netop den patrulje, der, ud over de to nævnte, bestod af Jimmy Søndergaard Petersen og Henrik Nicolajsen.

Da pointene i rækken blev talt sammen, viste det sig, at vinderen skulle findes i en helt anden patrulje, idet Orla Hansen, der som tidligere nævnt var kommet ind med – ikke firetoget – men 6.30 færgen fra Bornholm, havde gjort det rigtig godt. Med 140 point tog compoundbue-skytten, der ved det første mesterskab fik en placering som delt nummer seks, guldet og vandrepokalen med østover.

Omskydning

Sølv og bronze skulle fordeles ved en omskydning mellem Krag og Feddersen, der begge skød 138 point i den ordinære konkurrence. Denne omskydning blev vundet af Feddersen, der altså ved dette mesterskab måtte ”nøjes” med sølv for første gang i DJ mesterskabshistorie i Jagtbueskydning.

Så var der blot tilbage for Hovedbestyrelsesmedlem for kreds 1, Leif Bach, at overrække pokalerne. Bach, der ikke selv er buejæger, men interesserer sig meget for jagtformen, havde taget turen fra Hjallerup i Nordjylland for at overvære mesterskabet, som han i øvrigt håber, næste år kan afvikles i området omkring det nye Jagtens Hus!

En vindstille dag under den bagende sol på en helt fantastisk bane i en skøn del af Danmark var slut. Tilbage var der bare for en ualmindelig tilfreds Tom Buxbom – der i øvrigt modtog mange roser fra deltagerne vedrørende banens opbygning og udfordrende sværhedsgrad – at takke for deltagelse, god kampånd og fin fair play!

tln@jagtrejsefeber.dk