OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 16. marts 2016

DJ om skudt kongeørn: komplet uacceptabelt

Dansk Ornitologisk Forening har fundet en død kongeørn med hagl i kroppen. Foreningen vil nu politianmelde hændelsen. DJ’s formand er rystet over udåden, som han kalder komplet uacceptabelt.

Tekst: Redaktionen

Én af Danmarks sjældne og fascinerende rovfugle er fundet skudt ved Limfjorden. Det drejer sig om en syv år gammel og ringmærket kongeørn.

Dansk Ornitologisk Forening skriver på deres hjemmeside:

Røntgenbillederne afslørede mindst 20 hagl i kongeørnen, hvis højre vinge var ødelagt, mens halen var knækket. 
Den knap syv år gamle kongeørn blev fundet godt syv kilometer fra det sted, hvor den blev ringmærket med koden E04. Dens forældre i Hals Nørreskov opholder sig fortsat i skoven, hvor ynglesæsonen er godt i gang.

- Den skuddræbte kongeørn har ikke ynglet endnu, men den har måske været ved at etablere sig et sted. Den er ikke skudt på fjordbredden ved Gandrup, hvor den blev fundet i opskyllet. Det er strømmen i Limfjorden, der har ført den op på bredden. Hvor i lokalområdet, den er blevet skudt, er ikke til at afgøre præcist, siger Jan Tøttrup Nielsen, der er rovfugleekspert og ringmærkeren af kongeørnen.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) vil sørge for, at ørnedrabet bliver anmeldt til politiet.

- Det er beskæmmende, trist og meget bekymrende, at der fortsat er mennesker, som er drevet af et had til rovfugle, der får dem til at skyde en totalfredet og meget sjælden ørn. Gerningsmanden kan ikke have været i tvivl om, at han skød en kongeørn, for skuddet må være affyret på tæt hold, eftersom haglene er mange og sidder tæt, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF.

Hjælp politiet
Danmarks Jægerforbunds formand Claus Lind Christensen er rystet over episoden:

- Jeg kan kun opfordre folk med viden om sagen til at gå til politiet, så sagen kan bliver opklaret og den skyldige dømt. Det er komplet uacceptabelt på den måde at skyde fredede dyr og tilsidesætte landets love. Ufatteligt, at der findes folk derude, der kan finde på den slags ugerninger, siger DJ’s formand Claus Lind Christensen.