OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 12. november 2015

Vingeundersøgelsen – oktober 2015

I løbet af oktober måned har Vingeundersøgelsen fået tilsendt i alt 2.565 vinger. Svømmeænder udgjorde 1.897 og dykænder 436 af det samlede antal vinger, og der blev modtaget 146 gåsevinger, inklusiv 1 vinge af nilgås. Antallet af gåsevinger er noget lavere i denne sæson i forhold til sidste år, hvor der blev indsendt 285 vinger i oktober. Dette kan måske hænge sammen med de rolige vejrforhold, der har domineret oktober måned i år.

I alt 175 jægere indsendte hver mellem 1 og 112 vinger, som er nedlagt på 216 forskelige lokaliteter, hvoraf bedste lokalitet bidrog med 87 vinger. Antallet og artsfordelingen af indsendte vinger i oktober kan ses i figuren.

I oktober måned blev der med 1 indsendt vinge af den lille atlingand fulgt fint op på septembers 6 vinger. Det bliver spændende at se, hvor meget det bliver til, når resultatet for hele sæsonen gøres op. Rekorden for antallet af vinger af atlingand for én sæson er på 32 vinger, hvilket ligger helt tilbage i 1983.

En anden bemærkelsesværdig ting i oktober er, at der blev indsendt en ringmærket sortand. Der findes kun meget få sortænder, der er blevet fanget og ringmærket og endnu færre, der er genfundet. Langt de fleste mærkede sortænder i Europa er mærket som fældende fugle langt fra deres ynglepladser, men det sjove ved den ringmærkede sortand, der er indsendt i oktober, er, at den er ringmærket på ynglepladsen i Norge i området ved Trondheim tæt på grænsen til Sverige tilbage i 2013.

Her blev den fotograferet, fanget og ringmærket i sommeren 2013 (se billede), og den har siden da levet livet frem til d. 3. oktober 2015, hvor den blev nedlagt ved Skagen.

Med mere end 2.000 indsendte vinger i oktober er der udtrukket to vindere af en jagtkniv. De heldige er Thomas Bæk Nielsen, Give og Finn Larsen, Rønde, som får tilsendt en kniv. Har du lyst til at deltage i vingeundersøgelsen, kan kuverter til vinger, hvor portoen er betalt, fås ved at sende navn og adresse via mail vinger@dmu.dk eller via telefonen 87 15 50 00. 

På vingeundersøgelsens hjemmeside bios.au.dk/vinger kan man gennem sæsonen følge med i, hvor mange vinger der er blevet indsendt, få information om baggrunden for vingeundersøgelsen, se tidligere års resultater og finde en vejledning i indsendelse. Husk, det er gratis at deltage, og at vi blandt samtlige indsendere af vinger trækker lod om et gavekort på en duejagt i England med Buhls Jagtrejser ved sæsonens afslutning.

Knæk og bræk i november

Thomas Kjær Christensen