OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 02. juli 2018

Aflysning af demo-skydninger

Usikkerhed om våbenlovgivning medfører midlertidig aflysning af demo-skydninger, siger Formand for Bestyrelsen i Danmarks Våbenhandlerforening, Nils Juul Larsen.

Tekst: Nils Juul Larsen

Mange danske jægere har gennem årene på et eller andet tidspunkt haft et våben i hånden i forbindelse med en prøveskydning på én af landets mange skydebaner. For mange jægere har det været lige så naturligt et element i processen at vælge det helt rigtige våben, som det har været for bilister at prøvekøre en ny bil, før der skrives slutseddel. 

Erhvervsdrivende, der har tilladelse til erhvervsmæssig handel med våben og ammunition – altså våbenhandlere – er de sidste par uger blevet frataget et helt centralt element i deres præmis for at drive virksomhed – nemlig muligheden for at demonstrere helt almindelige jagtvåben som rifler eller haglgeværer i forbindelse med demo-skydninger, som våbenhandlerne allerede har tilladelse til at sælge via deres forhandlertilladelser. 

Nye tolkninger af loven
Dette skyldes, at man fra myndighedernes side er begyndt at tolke reglerne for demonstration på en ny og anderledes måde. Disse nye regelfortolkninger har medført ekstremt strenge og restriktive krav til vandelsgodkendelse af deltagerne, der i praksis skal forhåndsgodkendes af landets to våbenkontorer ACØ og ACV, inden de overlades et demo-våben i forbindelse med en demo-skydning. 

De nye regelfortolkninger har blandt andet medført aflysning af en stor og længe planlagt skydeevent i Ulfborg med deltagere fra mange europæiske lande. Aflysningen skete dagen før arrangementet skulle løbe af staben, og det får desværre også konsekvenser for resten af landets skydecentre. Våbenhandlerne skal nu særskilt ansøge om tilladelse til hver enkelt demo-skydning, og ud fra en administrativ synsvinkel er dette simpelthen ikke muligt. Én af de mange forhandlere, der støder på denne udfordring, er Kristian O. Skov i Bording. Indehaver Annette Skov udtaler: 

- Gennem mange år har vi haft et fortrinligt samarbejde med lokale jagtforeninger og lokale skydebaner omkring demo-skydninger. Med de nye fortolkninger bliver vi desværre nødt til at aflyse alle demo-skydninger med øjeblikkelig virkning og skuffe arrangører og deltagere. Det er rigtig ærgerligt, og ingen beklager det mere end vi, for mange jægere har sat pris på at kunne prøveskyde et våben, før der skal træffes beslutning om et køb, siger Annette Skov. 

Lydhøre myndigheder
Danmarks Våbenhandlerforening drøfter allerede denne problemstilling omkring våbenhandleres mulighed for demonstration af våben med henholdsvis Rigspolitiet og Justitsministeriet. Begge instanser er samarbejdsvillige og lydhøre overfor de problemer, denne tolkning af våbenlovgivningen medfører for forhandlere – og for den sags skyld også jægere. 

Danmarks Våbenhandlerforening håber på, at myndighederne også i dette tilfælde er villige til at finde en løsning på disse nye udfordringer således, at der igen tages hensyn til at både brugere og branchen fortsat kan afprøve og demonstrere de våbentyper, som lovligt kan forhandles i Danmark.